Изминалата година определено можем да определим като годината на франка и йената. Франкът отбеляза рекорди спрямо почти всички основни валути, като до голяма степен това направи и японската йена.

Каква ще бъде обаче съдбата на две от най-силните валути през настоящата година, е въпрос който много от валутните трейдъри си задават?

Всъщност, положението пред йената не е особено оптимистично. Валутата се сочи от пазарните специалисти, като тази, която ще регистрира най-голямо поевтиняване спрямо долара.

Средните очаквания на анализаторите от Bloomberg са за нива от 90 йени за долар до края на настоящата година, което е повишение от над 10% от текущите й нива на търговия при 81.40.

Дори и да станем свидетели на тест и дори моментно преодоляване на дъното от малко над 80 йени за долар (поради факта, че сме изключително близо до тези нива), едва ли това повишение би било трайно.

Освен това, нивата на йената се следят все по-отблизо от централната банка, като скъпата йена вреди сериозно на японския износ.

В същото време перспективите за повишение на лихвите в САЩ и Еврозоната, в условията на опасност от инфлация и възстановяване на ръста на световната икономика, определено може да върне апетита на инвеститорите към по-високодоходни активи и валути.

Подобна тенденция на връщане към любимия до преди няколко години „кери трейд" определено би била в ущърб на японската валута.

По отношение на франка специалистите не са толкова смели да заемат подобна крайна позиция.

Погледната от техническа гледна точка обаче, изглежда като че ли валутата е поизчерпала значително своя потенциал за по-нататъшно силно поскъпване.

Франкът поскъпна през последните дни до нов исторически рекорд спрямо еврото, за ужас на милионите кредитополучатели от Централна и Източна Европа, които масово теглиха кредити във франкове преди няколко години, привлечени от по-ниските лихви.

Швейцарската валута регистрира исторически рекорд и спрямо паунда, но и тук има сериозен потенциал през настоящата година да станем свидетели на сериозна корекция, ако се загледаме в по-дългосрочната графика на валутната двойка.

От началото на юли 2007 година до момента паундът е изгубил над 42% от стойността си спрямо швейцарският франк, без да отбележи по-съществена и дългосрочно корекция.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута.