5 финансови навика, които ще променят живота ви

13841
5 финансови навика, които ще променят живота ви

Всеки един от нас иска да печели повече пари. Това е факт от живота. Със сигурност сте обърнали внимание на бестселърите в книжарниците, които ви обещават, че ще ви направят по-богати, но искрената истина е, че подобряването на нечие финансово положение е като отслабването или пък изграждането на добри взаимоотношения: няма заместител на времето и усилената работа.

В същото време има несъмнено „кодове за измама” за трупането на богатство, набор от съвети или трикове, които могат да ускорят подобряването на финансовото ви бъдеще. Има навици, които наистина могат да повлияят с цел промяна на живота ви.

1. Планирайте седмичен ден на парите.
Според бизнес теоретика Томас Станли, милионерите посвещават около 8.4 часа месечно за управление и планиране на финансите си. Установете „ден на парите” в календара си за всяка седмица. Отделете поне един час за финансите си. По време на деня на парите трябва да актуализирате бюджета, да прегледате скорошните разходи, да платите сметките, да прегледате банковата си сметка и да изберете как да се справите с други финансови въпроси.


Направете деня на парите толкова удовлетворяващ, колкото е възможно. Слушайте музика, запалете свещи, сипете си чаша вино – за да изпитате удовлетворение от процеса на управление на парите ви.

2. Отделете 20 минути седмично, за да прочетете материал, посветен на личните финанси.
Не се опитвайте да научите всичко за личните финанси наведнъж. Вместо това накъсайте финансовото си образование на парченца, които с лекота ще усвоите. Отделете само 20 минути седмично (в допълнение на деня на парите) и прочетете материал, който смятате, че ще ви е от полза.

Избирайте винаги едно заглавие или тема. Разучете я напълно, след това можете да преминете към друга тема. Някои добри заглавия са: „Ще те науча да бъдеш богат” от Рамит Сети, „На двата ми крака” от Маниша Такор и „Войник на финансите” от Джеф Роуз.

3. Имайте ясни цели.
Когато имате ясно поставени цели, ще можете да бъдете по-мотивирани по отношение на спестовния си план. Искате да спестите за началната вноска за апартамент? Тогава разберете каква сума трябва да съберете, до каква дата и колко пари трябва месечно да заделяте, за да постигнете целта.

Вижте още: Погрешните схващания, които имаме за парите

Когато целите ви са S.M.A.R.T. (специфични, измерими, постижими, уместни и своевременни), по-лесно ще избягвате разхищението на средства и ще сте мотивирани да продължите да гоните целта си.

4. Автоматизирайте спестяванията си.
Мнозина правят грешки, когато става дума за спестяване. Те се провалят в целта си да спестят достатъчно и когато не постигнат целта, не спестяват нищо. Те следват традиционната спестовна стратегия, която гласи първо харчи и задели това, което ти остава.

Нека да бъдем честни: когато спестявате по този начин, ви остават по-малко пари за заделяне. Третирайте спестяванията си като всяка друга сметка, която трябва да платите. Автоматизирайте плащането на „спестеното”. Харчете това, което ви остава след като платите сметките, включително сумата за спестяване.

5. Изчислете цената на времето си.
Едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, е да изчислите колко струва един ваш час. След това, когато излезете на улицата и се загледате по обувките, изложени на витрината на магазин, се попитайте колко часа трябва да работите, за да ги имате.

Например, ако един ваш час струва 10 лв., за да си купите обувки на стойност 150 лв., ще трябва да работите 15 часа, т.е. почти два дни.

Както сами се убедихте, някои основни промени в начина на мислене и действане може да се окажат критични за размера на спестяванията ни. Опитайте да коригирате навиците си и наблюдавайте как нараства банковата ви сметка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

с честен труд съм ОБЕДНЯЛ
# 0
17:05 | 26 May 2015
който е решил да напише и да публикува тази статия в бг сайт или не живее в българия или страда от хронично ИМАНЕ НА ПАРИ!!!! А кажете ми г-н всезнайко как един пенсионер по болест да печели и да спестява със 175 лв. инвалидна пенсия???? от къде да спести първо ???? и кой печели по 10 лв на час (освен депутатите) ? ти ми говориш за обувки от 150 лв а аз нося маратонки от 12 лв !!!! вдигат пенсиите с 3,5 лв а заплатите на депутатите с 350 лв еее да върви и го обеснявай на тях ! а на МЕН от къде ще ми обесниш г-н всезнайко пишещ драсканици да спестявам !?!? НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА МНОГО УМНИ КАТО ПИШЕТЕ ТАКИВА ПРОСТОТИИ, КАТО КОПИРАТЕ НАПИСАНОТО ОТ ДРУГИ ХОРА И ТЕ СА БРЪКНАЛИ С ЕДНАТА РЪКА В КАЦАТА С МЕДА А С ДРУГАТА В ЛАЙНАТА И НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ ! само гледат да продадат колкото се може повече копия !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg