Фактори, въздействащи върху валутния пазар

2138
Фактори, въздействащи върху валутния пазар

Освен традиционните икономически върху нивата на валутата на дадена страна въздействие оказват и други фактори. Специалистите от Investopedia разглеждат влиянието на три фактора върху валутния пазар - политическите събития, природните бедствия и войните.

Политическите събития

Изборите, които се случват във всяка държава, оказват значително въздействие върху нивата на търговия на дадена валута.

Те могат да бъдат разглеждани от трейдърите като източник на несигурност, което води след себе си значителна волатилност в търговията на дадена валута спрямо останалите.

В повечето случаи трейдърите следят социологическите проучвания, за да се ориентират в това кой ще е евентуалният победител. След това разглеждат платформите на различните кандидати.

Смяната на управлението на една страна е свързана с различен подход към монетарната и фискална политика, които пък са от изключителна важност за движението на валутата.

Други политически обстоятелства от изключителна важност за валутните курсове са политическата нестабилност и предсрочните избори. Те са сигнал за повишаване на риска и оказват низходящ натиск върху валутата.

Природни бедствия

Природните бедствия, които връхлитат дадена страна, могат да имат изключително силно въздействие върху курса на валутата й, като този ефект е правопропорционален на силата на бедствието.

Земетресения, наводнения, торнадота и урагани нараняват сериозно икономическия живот на една страна.Загубата на животи, повреда на основна инфраструктура и спиране на работата на ключови за икономиката заводи, водят до значителни загуби и за валутата.

Икономиката на всяка една страна може да се преобърне вследствие на стихийни бедствия. Освен че може да бъде прекъснат ръстът на икономиката, възстановителните дейности са изключително скъпи и често свързани с печатането на пари и ръст в дефицитите, което отново рефлектира негативно върху валутата.

Войни

Тук става въпрос не за валутните войни между различните страни, при които всяка една страна се бори за обезценка на валутата си и придобиване на износни конкурентни предимства, а за физически войни.

Те мат пагубно действие върху валутните курсове на страните.

Освен всичко друго войните са и изключително скъпи, което е свързано с набавяна на финансиране, най-често чрез заемни средства. Големи са и разходите за възстановяване след военни конфликти.

Източник: Fx1.bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg