Финансови уроци от Библията

8198
Финансови уроци от Библията

Посетете и нашата Фейсбук страница

Съветите в Библията водят само към доброто, независимо дали сте вярващи християни или не. Вижте какви финансови съвети можем да открием в Книгата на книгите, според The Street.com:

Не бъдете алчни

Богатите не са на голяма почит в Библията. Те обикновено са отрицателните персонажи. Прочут е цитатът „По-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат да влезе в Рая."

Любовта към парите е в основата на всичко зло, се казва там. Вместо това търсете любовта, бъдете упорити и добри.

Като стана въпрос за алчност, да не забравяме и какво каза Бърни Мадоф в своя защита - „Те бяха алчни!". Мадоф заяви, че не чувства вина спрямо жертвите си, защото те сами са падали в капана и са искали повече и повече възвращаемост. Не че това го оправдава )защото Бог е казал и „Не лъжи!), но все пак ако не бяха толкова алчни, той е нямало да успее да ги оплете в мрежите си.

Не задлъжнявайте

Други не особено обичани персонажи в Библията са лихварите. „Богатите са господари на бедните, а длъжникът става роб на лихваря".

Библията забранява вземането на лихва по всякакъв начин. Ако някой иска да помогне - нека даде пари назаем, но не и с лихва.

„Дълговете дават сила на лошите и въвличат надолу вашите стремежи към успех," пише в Библията. Хилядите домакинства с непосилни кредити днес са в един смисъл модерни роби на кредиторите си, които след всяка получена заплата бързат да отдадат дължимото на своя кредитор.

И тук пак идва алчността - всички тези, които днес се оплакват, че имат да изплащат по 2-3 кредита - защо е така? Защото вие искахте да карате коли, които не можете да си позволите, да живеете в собствено жилище, което на можете да платите и за 20 години, да ходите на почивки в скъпи курорти, които не са ви по джоба!

Бъдете добър шеф

Работодателите често се чудят как да намалят заплатите на персонала, да орежат бонусите, да накарат хората да работят повече. Библията ви съветва да не се опитвате подобни начини.

"Този, който измъчва бедните, за да направи повече пари за себе си, сам ще остане беден," Псалм 22:16.

Диверсифицирайте

В Библията не се говори за балансиране на портфейл или за развиващите се пазари, но за диверсификацията се намеква по по-поетичен начин - "Раздели дажбата си на седем части, или дори на осем. Защото не знаеш каква беда може да те сполети утре".

Оставете завещание

Първият случай на описано завещание е още от Абрахам, който оставил всичко на Исаак. Всички негови наследници също са оставяли завет, за това какво и как да с подели между потомците им.

За лошите кредити

За тези, които са смятали да вземат заем, да поживеят, а после да спрат да плащат един поучителен цитат „По-добре да не давате обещание, отколкото да обещаете и да не го изпълните."

Спестявайте

Разточителството е заклеймено в Библията. Помогнете си сами, за да ви помогне и Господ, казват свещениците и препоръчат всяка седмица да отделяте по нещо и за черни дни.

Давайте пари за благотворителност

Доброто, което идва от това да помагаш на другите, е честа тема в Библията.

Не е нужно даването да е показно - единственият, който трябва да го види е Господ.

„Продай всичките си придобивки и дай на бедните и ще имаш съкровище в Рая," казва Исус на един богаташ.

Покрай своята кампания за благотворителност Бил Гейтс, Уорън Бъфет и другите милиардери, които обещаха най-малко половината от своето състояние за благотворителност, увеличават своите шансове за промъкване в Рая.

Посетете и нашата Фейсбук страница

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пепа Николова
# 0
10:12 | 5 December 2012
Вие като давате съвети, къде в псалм 22.16 пише това което цитирате. Вие чели ли сте Библия, отворете ,проверете, прочетете и чак тогава цитирайте.
.
# 1
17:06 | 25 June 2011
"И тук пак идва алчността - всички тези, които днес се оплакват, че имат да изплащат по 2-3 кредита - защо е така? Защото вие искахте да карате коли, които не можете да си позволите, да живеете в собствено жилище, което на можете да платите и за 20 години, да ходите на почивки в скъпи курорти, които не са ви по джоба!" - поздрави за хубавия материал,само с този цитат ( като изключим почивките в скъпи курорти) не съм съгласен,понеже ако всеки,който не може да си купи с кеш жилище или кола,трябва да живее с майка си и баща си до 60 годишна възраст,за да си купи жилище,спестявайки.Да не забравяме,че дори да спестяваш пари в банка за жилище в продължение на няколко деситилетия :) тази банка винаги може да фалира или да настъпят други събития,които да изпарят спестяванията война,инфлация и т.н.Като цяло материалните неща както идват,така могат и да си отидат....
петко
# 2
01:06 | 8 June 2011
защо ли се сетих за тези гадни лихвари райфайзенбанк
Библейска икономика
# 3
08:06 | 6 June 2011
Много добра статия! В Библията наистина има много стихове за това как да ръководим това, което ни е поверено. Дано повече икономисти се замислят за мъдростите записани в нея - доста ще им помогне и със сигурност ще им спести много главоболия за в бъдеще !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg