Инвестирайте с ясни правила за печалбите и загубите

1260
Инвестирайте с ясни правила за печалбите и загубите

Би било хубаво всеки един инвеститор винаги да купува на дъно и продава на връх, но това рядко се случва. Често емоциите влияят върху решенията - както е в човешката природа - трудно е да се понасят загубите. Поемането на загуба не само се отразява на портфейла ни, но и накърнява нашето его.

Всеки ден инвеститорите продават акции, които са поскъпнали, но много от тях държат губещи позиции дълго време, с надеждата да се възстановят. Често тези книжа никога не се връщат на нивата, които са се търгували, а понякога достигат само частица от това, което някога са стрували.

За да избегне всеки един инвеститор такъв резултат е важно да си изгради правила за прибиране на печалбите и поемане на загубите. Такива правила често се пренебрегват от дребните, а често и от по-големите инвеститори.

Нека първо обясним какво имаме предвид. Всеки едни инвеститор би трябвало да определи границите, които поставя за дадена позиция - максимумът, който би загубил, както и печалбата, която цели да постигне. Ограничаването на загубите е много важна част от инвестирането, така че създаването на правила, които да се следват дисциплинирано, е много важно за успешната търговия.

Всички ние правим грешни инвестиции, като сме загубили пари на пазара - това, което определя успешния инвеститор е неговата способност да разпознава грешните си решения и да използва това, което е научил в последствие.

Създаването на правила не е толкова трудно, колкото очаквате. Първо трябва да се определи максималната загуба, която можете да изтърпите и печалбата, която ще приемете. Максимумите и минимумите не трябва да са едни и същи за всяка акция.

Примерно сините чипове имат много по-малки колебания в цената, отколкото акции на малки компании, които са по-спекулативни. С други думи, трябва да се подходи индивидуално към всяка акция и да се прецени колко може да се промени цената в двете посоки.

Някои инвеститори използват технически или фундаментален анализ, или комбинация от двата, за да определят лимити за печалби и загуби. Друг начин е да са ползва за база представянето на индекс, или пък дори миналото движение на личния ви портфейл (% изменение).

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид е рискът, който всеки един е склонен да приеме. Това се определя от личността, времевия интервал, наличния капитал и други. Обикновено хора, които избягват риска, определят по-тесни граници, отколкото хора, които са склонни да рискуват. За едни 10% са подходяща стойност, за други дори неприемлива.

Веднъж след като сте определили границите, дали консервативни или агресивни, трябва да ги прилагате. Разбира се, трудно е когато виждате, че дадена акция продължава да поскъпва, когато сте я продали, но често е по-добре да продадете при повишаването й, отколкото да продадете, ако цената се срине.

В заключение ще кажем, че правенето на грешки е в природата на човек. В последно време българският пазар разглези родните инвеститорите, но те винаги трябва да имат едно наум. Покупката на акция и държането й дълго време не означава че ще направите пари или ще се измъкнете от загуба. Тази стратегия ще проработи, само ако се избрали подходящата компания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg