Инвестиционни грешки, които да избягвате

2291
Инвестиционни грешки, които да избягвате

Всеки подход към пазара е губещ в някои ситуации. Това, което е важно за инвеститорите, е да си създадат стратегия, която в крайна сметка да им носи положителен резултат в един по-дългосрочен аспект. Ето и някои грешки, които могат да бъдат избегнати при съставянето на печеливша стратегия, според изданието USNews.

1. Невъзможност да се преглътне загуба и да се продължи нататък

Ако сте от онези хора, които трябва винаги да са прави, може би пазарът не е точното място за вас. На него се изисква да сте гъвкав и да можете да се адаптирате към променящата се ситуация. Да се върви срещу пазара, само за да се докажете, че вие сте прав, често свършва с тотална загуба на капитала. Трябва да приемете, че освен печалби ще имате и загуби, както и че не винаги ще успявате да правите правилна прогноза.

2. Не закривате печеливши позиции.

Когато една инвестиция регистрира сериозен положителен резултат, може би е добре да помислите за нейното приключване. В противен случай рискувате, ако не „реализирате" печалбата си, тя да се стопи и дори да се превърне в негатив.

Разбира се това не бива да е самоцел, а резултат от достигане на предварително зададени ценови таргети.

Трябва да се има в предвид, че стратегията на закриване на печеливши и насочване на средствата към губещи позиции, също често не е добро решение.

Заключването на положителния резултат понякога е критично, особено ако имате и губещи позиции. То става понякога и наложително при изключително бързо поскъпване на даден актив в рамките на много кратки срокове, без ясна причина.

3. Не си поставяте ценови таргети.

Един от малкото начини да изключите емоциите от търговията си и да я поставете на професионална и разумна платформа, е предварително да си задавате ценови таргети. Това важи не само за прибиране на печалбите, но и за ограничаване на загубите. Промяна на тези таргети е допустима само при настъпването на нови, неизвестни преди това събития. Иначе за да има финансова дисциплина би следвало стриктно да се придържате към ценовите си таргети.

4. Опитвате се да таймирате пазара

Да се прогнозира точно кога ще се повишава и понижава пазарът, е изключително трудна задача. Дори и в случаите когато пазарът следва определен тренд, най-вероятно ще има дни с противоположна на тренда посока. Вместо да се опитвате да купувате и продавате активи въз основа на моментната им флуктуация е много по-добре да го правите при ясно поставени цели и след задълбочени анализи.

5. Не обръщате достатъчно внимание на инвестициите си

Освен традиционното вглъбяване при търговията, често се наблюдава и обратният сценарий - неглижиране на инвестициите. Това да не се интересувате от новини, касаещи пазара и по-конкретно вашите позиции, би могло да доведе до загуби или нереализирани печалби, вследствие на незнание или немарливост.

6. Не водите добра и ясна статистика за резултатите си

За да подобрявате уменията си като трейдър, трябва да разполагате с достатъчна като количество и качество информация за това как сте търгували и какви грешки сте допуснали. Липсата на такава ви излага на риск при следваща подобна ситуация да допуснете същата грешка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg