Как да поискате повишение на заплатата?

5793
Как да поискате повишение на заплатата?

Последните няколко години минаха под знака на кризата, ситуация, която бе използвана от редица работодатели, ако не да намаляват и да съкращават персонал, то поне да замразят нивото на заплатите.

С усещането на известна нотка на оптимизъм и размразяване в някои сектори, или най-малкото поради необходимостта от това доходът ви да догонва инфлацията през последните години, може би е време да поискате повишение на вашето възнаграждение.

Ако очаквате работодателя сам да стори това, вероятността е твърде малка. Ако хората не си поискат повишения, много често те така или иначе няма да го получат, коментират специалисти.

Естествено това, че ще поискате повишение не е гаранция, че ще го получите, като най-вероятният отказ и оправдание ще е тежката икономическа ситуация, в която работи съответния бизнес.

И все пак нищо не пречи да пробвате. А ако сте решили да опитате, то трябва да го направите по правилния начин. Ето и някои насоки за това:

Преди да поискате повишение се заинтересувайте и проучете какви са средните възнаграждения в сектора и по специалността, в която работите. Ако възнаграждението ви значително изостава, това може да е добър довод да поискате изравняване. Със сигурност, вашите ръководни кадри са наясно със средното заплащане за дадена специалност и ако ви ценят като кадър, няма да си позволят да ви загубят.

Ако имате достъп, проверете как е финансовото състояние на организацията, в която работите (става въпрос за публично достъпни финансови отчети). Подобрението на финансовото състояние на организацията е добра основа за искане на повишение на възнаграждението.

Бъдете наясно с това какви са вашите отговорности и задължения и до каква степен постигате исканото от вас. Ако имате норми и цели, преди да поискате повишение на възнаграждението си се подсигурете, че ги изпълнявате. Така можете да поставите тона на разговора с мениджъра „аз знам какво иска компанията от мен и съм го изпълнил...“.

Да отидете и да кажете „искам повишение на заплатата“, или „ако не получа повишение ще напусна“, не е добра стратегия. Много по-добре е да говорите за това какво сте постигнали в компанията и че искате да се развивате.

Ако сте достигнали тавана на заплата за съответната длъжност в организацията, вместо повишение на заплатата е много по-разумно да поискате повишение в длъжност. Така с новата ви роля и отговорности, най-вероятно ще получавате и по-високо заплащане.

Не чакайте повишението на заплатата само да дойде при вас. Обикновено отнема доста време, докато то бъде одобрено и достигне до вас. Вместо това говорете с ръководителя си и дайте да се разбере, че не искате увеличението веднага и от утре, както и че исканото увеличение е съответствие на ролята и функциите ви за компанията. Обикновено това отнема два или три месеца.

Ако до момента не сте искали увеличение, то шансовете ви са значително по-добри. Изследвания сочат, че на повечето хора не им е удобно да говорят с ръководителите си за това. Едва 12% от хората в САЩ търсят годишна актуализация на възнагражденията си, според изследване на Salary.com.

Когато говорите за по-висока заплата, никога не се сравнявайте с друг служител в компанията, защото това действа изключително негативно на ръководството. Говорете за личния си принос и за това как можете да станете по-ценен за компанията.

Ако компанията няма бюджет за повишаване на вашата заплата, можете да поискате друг тип компенсации, като повече свободно време, по-голяма свобода в работата и др.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
19:02 | 9 February 2012
ima edno zlatno pravilo pri iskane na povishenie - parvo si nameri druga rabota i edva togava iskai povishenie
baihui
# 1
19:02 | 9 February 2012
ima edno zlatno pravilo pri iskane na povishenie - parvo si nameri druga rabota i edva togava iskai povishenie
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg