Как да се пенсионирате милионер?

5318
Как да се пенсионирате милионер?

Всеки може да стане милионер до пенсия, ако е достатъчно мотивиран да започне да спестява по-рано и да инвестира разумно. Спестовните инвеститори ще бъдат подкрепяни по пътя от данъчните облекчения, с които се ползват пенсионните фондове.

Основният приятел на всички по пътя към постигането на заветната цел – а именно да се пенсионират с достатъчно спестени средства за спокойно подсигуряване на старините си, се казва „сложна лихва“.

Ето няколко ключови неща, които трябва да следвате по пътя към спокойното пенсиониране:


Започнете да спестявате рано

Ако започнете да пестите на 25-годишна възраст и спестявате по 4 830 лева на година, или 400 лева на месец, при доходност от 7% ще имате малко над един милион лева до навършване на 65-годишна възраст.

За всеки десет години, с които отлагате спестяването за пенсиониране, ще трябва да пестите с 10 000 повече на година, за да достигнете мечтаната граница от 1 милион лева, споделят финансови експерти.

Възвръщаемостта също е критична

Не се страхувайте да инвестирате в акции. За ваше успокоение, ще кажем няколко неща. На първо място, в дългосрочен аспект акциите са доказали, че са най-доходоносният актив, сравнени с всички останали (в дългосрочен план).

С отчитането на инфлацията, 10 000 долара (при реинвестиране на дивидентите, лихвите или други доходи и без да се тегли от инвестицията) са се превърнали в 5.6 милиарда долара за 196 години, според анализ на Джошуа Кенън, автор на Investing for Beginners guide.

Същата инвестиция от 10 000 долара в облигации преди 196 години се е превърнала в едва 8 милиона долара към днешна дата, с отчитане на инфлацията и само в 26 000 долара, ако са насочени към злато.

Както вече казахме, при 7% годишна възвръщаемост трябва да заделяте по 400 лева на месец в продължение на 40 години, за да достигнете желаната сума от 1 милион лева.

Ако вдигнете възвръщаемостта с 2.6 процентни пункта обаче, до 9.6% на година, вече ще трябва да пестите само по 200 лева на месец, за да достигнете желаната сума. Знаете ли, че малко повече от посочената (при ниво от 9.9%) е средната годишна възвръщаемост на индекса SOFIX от създаването му до днес?

Подобна за последните петнадесет години е и възвръщаемостта на широкия щатски индекс S&P 500.

Идеята е, че не бива да се страхувате от фондовите пазари. Те са ваш приятел, ако разбира се, инвестирате разумно, за постигането на дългосрочните ви пенсионни цели. Без тях няма как да постигнете подобен размер на спестявания.

Например ако разчитате на възвръщаемостта на депозитите, да кажем от 2% в дългосрочен план, то ще трябва да спестявате по 1 367 лева на месец, за да достигнете след четиридесет години сумата от 1 милион лева.

Едва ли има много хора, които биха могли да заделят подобна сума всеки месец и то в продължение на 40 години.

Избягвайте скъпи фондове

Може би не мислите за комисионите, които плащате, но те също са критични. Например фондове, които таксуват 1% от средствата ви като годишна такса, повишават размеро на средствата, които трябва да пестите на месец с близо 120 лева, при очаквана възвръщаемост от 7% и желана сума, която да сте спестили в размер на 1 милиона лева след 40 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

гост
# 0
08:05 | 12 May 2016
защо пишете глупости, ами че аз толкова вземам на месец, ако ги спестявам с какво да преживявам, положението на хората е изключително зле
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg