Лъжите, които ще чуете на интервю за работа

9295
Лъжите, които ще чуете на интервю за работа

Повечето хора мислят, че на интервюто за работа този, който преувеличава и послъгва е кандидатът, но това не винаги е така.

Най-честите лъжи, които можете да чуете от този, който ви интервюира са:

Ще наемем още един човек в този отдел скоро

Често (особено сега, в момент на криза) компаниите гледат да възложат задачи, които са достатъчни за двама-трима служители на един човек. Докато ви разясняват отговорностите, на всички става ясно, че това звучи като прекалено много работа за един човек (или поне на тази начална заплата). Затова интервюиращите често "замазват очите" на кандидатите с обещанието, че скоро ще имат помощ.

Все още не сме уточнили заплатата

Да, бе. Това означава, че питат всеки кандидат колко би искал да получава и колко получава в момента, за да наемат най-скромният що-годе читав кандидат.

Току що започнахме процеса на интервютата.

Или направо „Вие сте първият, с когото говорим." Това може и да е вярно, но по принцип е стандартен начин да ви кажат да не очаквате много от тази работа. И подобното...

...Аз не съм този, който взема окончателното решение

"Ще има второ интервю" и т.н.. Това е друг елегантен начин да ви кажат, да нямате много очаквания.

Разбира се, това би могло да бъде истина. Много компании правят по повече от едно интервю, но зависи как ви е поднесена тази информация. Ако сте водили дълго интервю и накрая ви кажат да очаквате обаждане за второ - може и да ви се обадят. Но ако интервюто е било кратко и още в началото са си измили ръцете с тази фраза, значи вече им е ясно, че не сте техният кандидат.

Базовата заплата не е много висока, но ще получавате големи бонуси

Колко странно! А и представата за големи бонуси не е много ясна - може да имате един голям бонус един път в годината, а в останалите 11 месеца ще работите за жълти стотинки.

Тази работа е едно истинско предизвикателство

Защо ли вместо да се гордеете, че ви възлагат такова предизвикателство, ви се струва, че ще ви насадят на най-лошите възможни задачи, че никой в компанията не е искал да заеме тази позиция, а нищо чудно вече да са започвали и да са се отказали един-двама кандидати.

Заплащането е въз основа на постиженията

Това е най-елегантния начин да разполагат с оправдания да ви плащат по-малко пари. Изяснете си - вие на хонорар ли работите, или не?

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg