Най-добрият кариерен съвет

4651
Най-добрият кариерен съвет

Искаме да поразмишлявате върху следния въпрос за момент, тъй като това е един от най-важните въпроси, на които трябва да дадете отговор.

Как реагирате на обратната връзка?

Шерил Сандберг наскоро посети Airbnb, за да сподели няколко урока, които е получила по време на работата си във Facebook и Google.

Сандберг получава следния въпрос: Какво е първото нещо, което гледате, когато оценявате човек, кандидатстващ за позиция в компания?

И отвръща: Гледам как човекът възприема обратната връзка. Тъй като хората, които умеят да получават обратна връзка, са способни да се учат и да се развиват бързо.

Защо имаме нужда от обратна вързка?

Няма човек, който винаги да е прав. Поради това критиката е от помощ за развитието ни. За нещастие, емоциите често ни пречат да приемаме по положителен начин обратната връзка - когато е отрицателна. Никога не е приятно да чуеш нещо негативно по свой адрес.

В допълнение към това, ще кажем, че съществува изкуство за съобщаване на негативната обратна връзка по подходящ начин. Затова е налице вероятност доста от критиките, които получавате, да не са „конструктивни“. А следва да бъдат такива.

Въпреки това трябва да признаем, че повечето критики са основани на истината. Дори и те да не са поднесени по най-идеалния начин.

  • Може да отстраните емоциите встрани и да се опитате да се поучите от ситуацията.
  • Може да се ядосате и да позволите на емоциите да извадят наяве най-доброто от вас.

Единият метод е проактивен, а другият – реактивен.

Познайте кой ще ви е от полза в дългосрочен план?

Ако по принцип получавате искрени и специфични препоръки и корекции, по-лесно е да приемете критиките. Случва се обаче понякога подходът да не е от най-добрите.

В този случай трябва да не губите време, оценявайки колко неадекватно ви е поднесена негативната обратна връзка.

Вместо това се запитайте следното:

  • Как мога да използвам тази обратна връзка, за да подобря представянето си?
  • Като сложа настрана какво чувствам, какво мога да извлека като знание от гледната точка на другия човек?

Случва се и това: негативната обратна връзка да не е основателна. Това също представлява шанс за вас да разберете какво мислят другите за случващото се.

Помнете, похвалите и критиките са неизменна и необходима част от здравословното израстване на човека – професионално и лично. Всеки един от нас може да извлече ползи от тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg