Правила за оцеляване в новото хилядолетие

6323
Правила за оцеляване в новото хилядолетие

The millennials – така на английски език наричат хората от т. нар. „поколение Y“. Това са младите хора, тези, които са в най-трудоспособната си възраст днес. Няма точно определена възрастова граница, но за „хората на новото хилядолетие“ се приемат родените между 1975 и 2000 година.

Техният живот ще бъде доста по-различен и забързан от този на хората от предишни поколения, пише сп. „Форбс“, което дава някои съвети за кариерата и оцеляването на трудовия пазар в наши дни.

Вижте какви съвети отправя „Форбс“ към хората на новото хилядолетие:

Не спирайте да работите по нещо

Дори да сте късметлии и да имате родители, които са съгласни да плащат сметките ви, докато вие чакате телефонът да звънне и да ви предложат работата мечта – не стойте със скръстени ръце! Може да изкарате стаж някъде, дори и неплатен – пак ще стои по-добре в CV-то ви от дупка, а ще получите и ценен опит. Човекът на новото хилядолетие е доста изкушен да стои със скръстени ръце, но всъщност, не може да си го позволи.

Не се крийте в университета

Много млади хора се записват да учат нещо, което дори нямат намерение да работят, само защото така се прави след 12-ти клас и нямат по-добра идея за живота си в момента. Университетът е сериозно нещо – запишете специалност, която наистина искате да упражнявате. Иначе просто се „криете“ от живота цели 4 години.

Перфектно мотивационно писмо

Сериозните работодатели държат на тях. Днес конкуренцията за всяко работно място е прекалено голяма и ако не напишете мотивационно писмо и то добро – шансът да ви забележат в тълпата се топи.

Създавайте връзки

Това е едно от най-важните правила. Общувайте, оставяйте добро впечатление навсякъде. Ако си търсите работа – нека всичките ви приятели знаят това.

Правете това, което обичате

Днес никоя работа не е сигурна, така че нека поне ви харесва. Също така, според много експерти, няма как да сте добри в нещо, ако не влагате сърцето си в него.

Използвайте социалните мрежи

LinkedIn и Facebook са задължителни за младите професионалисти днес.

Купете си костюм

На интервю за работа трябва да имате професионален вид. Задължително всеки трябва да има поне един костюм в гардероба си. На работа бъдете винаги елегантни и спретнати.

Не пренебрегвайте доброволния труд

Освен удовлетворение, той носи и опит, който може да ви бъде полезен. Ако сте без работа – имайте предвид, че някакъв доброволен труд винаги ще стои по-добре в автобиографията ви, отколкото нищо.

Подавайте CV възможно най-рано и често, но не за всяка работа

Не подавайте CV на абсолютно всички обяви. Преценете къде с вашите умения ще се котирате най-добре. Не е важно количеството, а качеството.

Учете се цял живот

Никога не преставайте да се усъвършенствате. Ходете на курсове, учете език, посещавайте професионални семинари. Старайте се да бъдете сред най-информираните и образованите в сектора си и това ще ви се отплати.

Плащайте си сметките

Виждаме как покрай всички възможности за кредитни карти, лизинги, ипотеки и др. все повече хора затъват в дългове. Да си плащаш сметките и таксите по картите трябва да бъде 11-та Божия заповед за днешния човек. Отделно – някои работодатели в САЩ вече проверяват кредитната история на кандидатите за работа, за да видят до колко надеждни са те. Подозираме, че тази практика ще се разрасне и до Европа скоро.

Наемът

Наемът, който трябва да плащате, не бива да е по-голям от 1/4 от дохода ви. Според специалисти 1/3 вече е много! Постарайте се да си намерите апартамент, който да е комфортен, но не се изхвърляйте.

Разделете апартамент заедно с още един човек – няма нищо лошо в това да се живее със съквартирант, напротив, така дори се учите да не бъдете егоисти. В САЩ набират популярност сайтове като Splitwise, в които хора търсят други, с които да наемат заедно жилище и др.

Не се отказвайте

Днес е напълно възможно да си търсите работа с месеци. Не се отчайвайте! Продължавайте да търсите и да работите върху себе си. Просто моментът е такъв!

Плащайте си осигуровките!

Много работодатели днес пестят от осигуровки. Потърсете си работа, където ще подпишете трудов договор на пълен размер. Не само, че трудовият договор е по-сигурен, но и защо трябва да бъдете жертва на кризата? Погрижете се и за пенсионното си осигуряване. Докато сме на 20 г. си мислим, че всичко ни е в кърпа вързано и морето винаги ще ни е „до колене“. Но един ден да не се окажем възрастни, самотни, бедни и чудещи се как сме могли да бъдем толкова безотговорни.

Станете наш фен във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Andi
# 0
17:12 | 17 December 2011
No more s***. All posts of this qutaliy from now on
khj
# 1
09:11 | 21 November 2011
Надявам се, е тези типове да останат без деца, които да слушат тези безумни съвети.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg