Психологическите капани в инвестирането

6037
Психологическите капани в инвестирането

Психологията е основен фактор в процеса на инвестиране. Опитите да се избегнат емоционалните решения в процеса на инвестирането са в основата на направлението, опитващо се да разработи компютъризирани системи за търговия.

Вместо да се опитват да избягнат този значителен за пазара фактор обаче, инвеститорите е по-добре да се научат да контролират емоциите си и да са наясно с психологическите фактори при вземане на решения, които могат да им костват много.

На практика емоционалността във вземането на инвеститорски решения е това, което прави пазарите неефективни и което отваря добри възможности за инвестиране от време на време.


Ето някои от най-честите психологически капани, според изданието Investopedia.com, в които инвеститорите често попадат и е добре да избягват:

Повторение

На първо място е този капан, който се изразява в прекалената увереност на инвеститорите в първоначално взетото им инвестиционно решение. Тук инвеститорите най-често не отчитат нови фактори, водещи до сериозна промяна в позициите на дадена компания. Така например немската компания, произвеждаща потребителска електроника Grundig, е била основен доставчик на техника за Европа през 70-те години на миналия век. Инвеститорите смятали компанията за страхотна и не са отчитали загубата на позиции за сметка на японски компании производители. Това е довело до сериозни загуби за инвеститорите.

Не можете да приемате загуби

На всеки е трудно да си признае, че греши. В процеса на инвестиране обаче, това е още по-трудна задача. Инвеститорите се обвързват емоционално и вътрешно се борят да докажат правотата си, когато изберат акциите на една компания. Това може да е изключително опасно за тяхното финансово здраве.

Много по-добре за инвеститора е да се приеме загубата и да се продължи нататък, вместо да се задълбава (често дори да се увеличава губещата позиция) само за да се докаже, че е прав.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg