Седем мисловни капана, които подвеждат инвеститорите

2748
Седем мисловни капана, които подвеждат инвеститорите

Кен Уебър е виждал всякакъв род финансови грешки, правени от инвеститорите, в своята 30-годишна история на финансов консултант. Много от тях са вследствие на погрешен начин на мислене.

Това го е накарало да напише книга, където описва какви са основните финансови грешки на инвеститорите и как могат да ги оправят (“Dear Investor, What the HELL are You Doing?: Smart and Easy Ways to Fix the Mistakes You Make With Your Money”).

Ето и седемте начина на мислене, които подвеждат инвеститорите да вземат грешни решения, според Уебър:


1. Алчност и страх като крайни движещи сили

Неведнъж сме писали, че това са двете движещи сили на пазара. Когато те диктуват поведението на инвеститорите обаче, нещата излизат от контрол.

Вижте още: Алчен ли си или си страхлив? (всъщност, няма значение)

„Емоциите са тези, които карат инвеститорите да купуват акции в началото на мечи пазар и да напускат кораба, когато пазарът започне да се повишава“, коментира Уебър. Резултатът от това е само един – тотална загуба на капитал.

2. Прекомерна самоувереност

Хората със завишена увереност в своите способности често не обмислят напълно своите действия. Те избързват или се бавят твърде много, което често води до сериозни загуби.

„Това, че сте направили няколко добри сделки, не ви имунизира от загуби“, смята Уебър. Винаги трябва да сте нащрек и да осъзнавате, че средата се променя изключително бързо и само най-приспособимите и гъвкави инвеститори оцеляват в дългосрочен план.

3. Гледате назад, а не напред

Много често инвеститорите имат лошия навик да се вторачват в миналото, а не в бъдещето. „Истината е, че това, което ви се е случило в миналото, не бива да предопределя вашето бъдеще“, съветва специалистът.

Това важи не само за печелившите, но и за губещите сделки. Приемайте, анализирайте и се учете от губещите си сделки и не ги оставяйте те да пречат на трезвата ви бъдеща преценка. Инвеститорите не бива да търгуват и за отмъщение (друга често срещана грешка).

4. Копаете в историята

Това означава, че инвеститорите проучват историческото представяне на един актив и очакват той да се представя по същия начин и в бъдеще.

Особено с пълна сила важи това за технически анализатори, които попадат в клопката на миналото.

5. Не приемате реалността

Често инвеститорите остават „заключени“ в миналото и по отношение на определени активи.

Те не могат да приемат, че една акция, която е струвала например 20 долара, вече се търгува по 10 долара. Трябва обаче да се отървете от „призраците“ на миналото и да приемете реалността.

6. Самозалъгвате се по отношение на резултатите си

Инвеститорите имат склонността да се самозалъгват. „Това е в човешката природа“, коментира Уебър.

Вижте още: 10 инвеститорски грешки, които да не допускате през тази година

Затова е важно да си следите резултатите и да ги преглеждате периодично (примерно в края на всеки месец).

7. Запазвате статуквото

Често инвеститорите не са много склонни към промяна и предпочитат да се движат по познатите и „утъпкани пътеки“. Тези пътеки обаче може да са доказали, че водят до задънени улици.

В такива случаи промяната е ключова и критична за бъдещия ви успех.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg