Шест жертви на технологичния прогрес

7809
Шест жертви на технологичния прогрес

Пионер във фотоиндустрията, преди дни Eastman Kodak Co. официално фалира. Акциите на компанията се обезцениха с 90% за последната година, тя потъна в дългове, закрива лаборатории и от месеци не спира да уволнява служители. След фалита Kodak се надява сериозно да преструктурира своя бизнес.

Kodak се сблъска с класическата „дилема на иноватора“. Терминът на Кристенсон Клайт описва ситуациите, когато преуспяващ лидер в дадена индустрия отказва да признае младите технологии, които противоречат на неговия бизнес-модел, и с времето тези технологии унищожават целия му бизнес до корен.

Как компанията стигна до гибел и кои са другите, застигнати от подобна съдба?

Kodak: Създателят на технологията, която го погуби

 

Иронията на съдбата за тази компания се изразява в това, че първите цифрови апарати са създадени именно от нея през 1975 г. Техният изобретател Стивън Сасън по-късно разказва пред The New York Times, че първоначално идеята никак не се понравила на ръководството. Топ-мениджърите на Kodak били притеснени от факта, че фотоапаратите на Сасън не се нуждаят от лента, а именно тя генерирала основните им печалби.

През 80-те Kodak поръчва изследване, за да изясни в каква степен цифровите технологии заплашват бизнеса й. Анализаторите стигат до извода, че революцията е неизбежна, но имат „добра новина“- драматичните изменения ще започнат след не по-малко от десет години и следователно Kodak има време да се подготви.

Kodak прави любопитни изводи. Един от сътрудниците на компанията по-късно разказва в книгата си, че следващото десетилетие компанията изразходва, не за да развие подробен план за оцеляване в условията, в които лентата губи актуалност, а в усъвършенстване на лентовите фотоапарати. Компанията инвестира над 500 млн. долара в Advantix. Така, когато най-накрая Kodak се предава пред цифровата революция, вече е твърде късно.

Digital Equipment Corporation: Компанията, която не повярва в микрокомпютрите

През 80-те Digital Equipment Corporation (DEC) е една от най-иновативните и добре управлявани компании. Експертите хвалят нейният мениджмънт, а журналистите я сравняват с бърз влак, който отнася конкурентите й. Дори IBM не се чувства в безопасност с такъв конкурент.

Няколко години по-късно пазарът на мини-компютри (такива с размери на голям шкаф) започва са се свива на фона на нововъведението миникомпютри (съвременните PC).DEC обаче не вярва PC- то, отстъпващо по мощност на мини-компютрите, и смята, че корпоративните клиенти ще останат консервативни. Но персоналните компютри стават все по-мощни и за няколко години напълно изместват мини-компютрите, а последното десетилетие на 20 в. остава DEC и без следа от предишните печалби. Опитите да влязат на пазара са неуспешни, през 1998 г. остатъците от компанията са купени от Compaq.

Polaroid и неговият хибрид между фотоапарат и принтер

Polaroid се прослави с фотоапаратите, способни мигновено да направят снимка. След щракването следваше шумно жужуне и няколко секунди по-късно от фотоапарата излизаше готовата снимка. Зареждането ставаше със специална касета, съдържаща хартията и необходимите реактиви. Бумът на пазара на фотоапарати Polaroid е през 70-те и 80-те години.

Но цифровата фотография прави моментните снимки на Polaroid значително по-малко привлекателни и компанията, която не е успяла да се подготви за промяната, обявява фалит през 2001 г. и продава по-голямата част от активите си.

Последвалите й опити за възраждане са неуспешни. През следващите години Polaroid преживява още един фалит, за известно време се ориентира към битова техника, през 2008 г. се опитва да се върне на пазара, модернизирайки идеята за моментни снимки с хибрид между цифров апарат и принтер. Времената обаче са други и хората просто не се нуждаят от хартиени фотографии. Сега Polaroid се опитва да възроди класическите фотоапарати с лента, но те едва ли ще се ползват с голямо търсене.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg