Плюсове и минуси на семейния бизнес

585
Плюсове и минуси на семейния бизнес

© pixabay.com

Gucci, Ford, Nike, Hasbro, Mars — създателите на тези известни в света марки са стигнали до извода, че никой няма да продължи делото им по-добре от собствените им наследници.

Гарантиран ли е успехът при всички положения, ако са намесени близките? Нека да поразсъждаваме върху основните нюанси на семейния бизнес.

Скорост
Да се събере екип от роднини е по-лесно, отколкото да се влагат време и средства за преглеждане на работни биографии и провеждане на събеседвания. Още сега знаете какви умения и кои са хората, с които ще работите. Остава само да ги убедите, че проектът ви ще ги направи богати.

Доверие
Впускането в стартъп със семейството ви лишава от потребността да се страхувате от предателство или пък токсична конкуренция – вашите роднини са мотивирани в името на общия успех. Можете да им имате доверие. Това е едно от най-важните условия за формиране на силен бизнес екип.

Невисок риск от финансови проблеми
Натиск, провокиран от финансови проблеми, рядко разрушава „семейния“ колектив. Общият бюджет спасява от конфликти за заплати и размер на вложенията.

10-те най-богати бизнес фамилии в светаЕдни от най-големите компании в света, развиващи дейност в най-различни сфери, са фамилна собственост, която се предава от поколение на поколение


Приемственост
Кой ще може да продължи вашето дело най-добре? Това е човек, който цял живот е наблюдавал развитието на компанията отвътре. Така ще се запазят традициите на бранда и занапред.

Изчезване на границите между работа и личен живот
Неправилното управление на семейния бизнес може да разруши вашето семейство. Ако развивате стартъп заедно с партньора/партньорката, необходимо е ясно да контролирате ролите в деловия живот. В противен случай рискувате да се провалите в бизнес начинанието си и да разрушите семейството си.

Зона на комфорта
Колегите са роднини, офисът – семеен хол. Вашата работа ще бъде по-малко стресова, но не и по-малко продуктивна. Ако ще решавате битови проблеми в офиса, да знаете, че конкурентите в това време размишляват как да ви сразят на пазара.

Трудности в управлението
Една от най-популярните причини за неуспеха на семейните компании е равнодушение на част от служителите спрямо общото дело. Не правете компромиси, когато наемате роднини. Това, че някой търси работа, не означава, че може да я получи във вашата фирма.

Ако познанията и опитът му не са релевантни, наемате човек с ограничени възможности за преследване на вашата цел. Ако мотивацията се свежда до получаването на стабилна заплата, успехът е под заплаха.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...