Шест финансови максими, които може би трябва да преосмислите

7609
Шест финансови максими, които може би трябва да преосмислите

Повечето от нашите най-дълбоко залегнали схващания за парите, се формират през детството или пък са културни норми, които сме възприели, без дори да осъзнаваме.

Проблемът е, че тези често цитирани максими невинаги са верни. По тази причина, ако човек вярва в тях, това може да се отрази негативно на финансовото му състояние.

От LearnVest.com са се допитали до двама финансови експерти за истината за някои от най-разпространените схващания.


Вижте кои от следните шест максими може би трябва да преосмислите и в кои може би има известна истина.

1. Колкото повече пари изкарвам, толкова по-щастлив ще бъда.

Първото нещо, което експертите посочват е: Това колко пари изкарваш,  не винаги има връзка с това колко пари имаш. “Понякога хората, които изкарват много пари, също така и харчат много пари. С нарастването на заплатите им се повишава и техният стандарт на живот”, казва финансовият консултант Брад Клонц. По-важното в случая е как човек управлява парите си.

Проучвания показват, че повечето пари не означават непременно повече щастие. Според някои от тях годишна заплата от 75 000 долара за САЩ е връхната точката за повечето хора по отношение на задоволството. “След като достигнете тази сума, правенето на пари няма да подобри значително вашето качество на живот”, казва финансовият консултант Сюзън Брадли.

Има и проучвания, които показват, че нещата, за които харчите пари също оказват влияние върху вашето щастие.

Вижте още: Пет съвета за финансов успех в живота

2. Моите деца трябва да са моят финансов приоритет.

Разбира се, че като родител най-голямата ви отговорност е децата ви да имат дрехи, храна и да се чувстват добре. Когато обаче става въпрос за по-големи лични финансови цели, като спестяване на средства за пенсия срещу пари за тяхното университетско образование, важи обратното.

“Трябва да се погрижите първо за себе си, за да можете да се грижите за децата си,” казва Клонц. В превод това означава: Има студентски заеми, с които може да се плати тяхното образование, докато за вашето пенсиониране няма заеми. Ако не успеете да спестите достатъчно, може да постави децата си под финансов натиск да ви помагат на по-късен етап.

Логиката е същата и ако децата ви искат да получават материални неща, които не можете да си позволите, като дизайнерски дрехи или скъпи партита по случай рождения ден. “Очертайте граници, когато става въпрос за финанси, така че вашите деца да споделят вашите ценности по отношение на парите,” казва Брадли. Например, ако синът ви иска скъпи маратонки, кажете: “Ще платя за тези маратонки. Ако искаш по-скъпа марка, трябва да доплатиш разликата в цената.” Всеки път, когато детето ви получи някакъв паричен подарък, искайте от него или нея да спести част от него, да да дари част от него и да похарчи част от него.

3. Дългът винаги е лошо нещо.

Разбира се, има доста дългове, които са “лоши.” По-конкретно парите, които вземате назаем, за да платите за нещо различно от актив, чиято стойност ще нараства с времето. Кредитните карти са най-добрият пример: “Ако не покривате разходите си по кредитната карта всеки месец можете да попаднете в ужасен капан,” казва Клонц.

Избягвайте също така да дължите пари на приятел или роднина. “Опасно е и може да доведе до проблеми в отношенията ви”, казва той. Форма на лош дълг, която повече хора намират за изненадваща, е кредитът за автомобил. След като купите колата, нейната стойност не нараства, а точно напротив - намалява.

Определено има и добри видове дълг. Това са парите, които вземате назаем, за да платите за нещо, чиято стойност очаквате да нарасне с времето. “Ако изплащате студентски заеми, които ви дават възможност да получите добро образование и да си намерите работа с добро заплащане, тогава това е инвестиция, която си заслужава,” казва Клонц, отбелязвайки, че хората с бакалавърска степен изкарват два пъти повече пари от тези със средно образование.

Имотите са друг пример: Ако не продавате дома си достатъчно дълго време, той може би ще се продаде за по-висока цена отколкото тази, за която сте го купили. Отчитането на печалбата от продажбата би означавало, че плащането на лихвата по заема си е струвало.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg