Шест финансови термина, които може да ви потрябват през 2019 г.

6832
Шест финансови термина, които може да ви потрябват през 2019 г.

© снимка: Pixabay

Когато стане въпрос за понижения на борсовите индекси, много инвеститори са склонни да се паникьосват и да мислят в черни краски за финансовото си бъдеще, възвръщаемостта на вложенията си и бъдещите си пенсии.

Но всъщност, по време на негативния пазарен цикъл е много важно да знаете какво точно се случва, пише електронното издание Marketwatch. 
 
Финансовата търговия е емоционално занимание и много хора позволяват на чувствата да ръководят решенията им, когато котировките започнат една по една да се оцветяват в червено. Термини, като "мечи пазар" и "рецесия", се появяват все по-често във водещите заглавия на финансовите медии. 
 
"Понякога имам чувството, че хората реагират по-силно на своята интуиция и усещане, отколкото на това, което показват числата. Това е опасно, защото емоциите водят до грешни решения", казва вицепрезидентът на Harvest Financial Advisors Моника Дуайър. 
 
На първо място е редно да изясним какво разбираме под "пазар". Повечето инвеститори гледат два основни борсови индикатора - Dow Jones Industrial Average, който включва водещите компании от различните икономически сектори (т. нар. "сини чипове"), и широкият S&P 500.

В момента много експерти прогнозират, че скоро ще започне низходящ пазарен цикъл, но това се отнася за акциите на американските компании. При облигациите, чуждестранните фондове и суровините картината е по-различна. 
 
По правило инвестиционните портфейли са разпределени в различни класове активи, което означава, че каквото и да се случва с цените на акциите, то не би трябвало да засяга цялото ви вложение. Инвеститорите трябва да са наясно с основните термини, които определят състоянието на пазара и да знаят точно за кои активи и за какъв период от време се отнасят. 
 
Marketwatch посочва шест основни дефиниции, с които е добре да се запознаем в началото на 2019 г., защото вероятно ще ни потрябват. 
 
Временно остъпление (pullback): Отстъплението обикновено означава спад на цената с между 5 и 10% от последния достигнат връх. От 1945 г. насам на американския капиталов пазар са отчетени 78 такива отстъпления, по данни на  Guggenheim Investments.

За сравнение, броят на корекциите за същия период от време е едва 27 (със средно понижение от 13 на сто), а на "мечите" пазари - 8 със среден спад от 27%. 
 
Корекция: Корекцията представлява спад с над 10% от последния регистриран пик. Отстъпленията и корекциите по принцип се срещат по-често от цялостните "мечи" пазари, казва основателят на Breakwater Financial Абе Рингър. 
 
"Гледайки пазарните графики в момента, много хора очакват да навлезем в сериозен низходящ тренд от типа на този след "спукването" на дотком балона или след световната финансова криза през 2008 г. Ако обаче вземем предвид цялата информация, с която разполагаме, а не само последните движения на пазара, стигаме до извода, че подобни сривове са по-скоро изключения, отколкото някаква норма и се случват много рядко", смята Рингър. 

Най-богатите хора в света загубиха 511 млрд. долара през 2018 г.500-те най-богати хора в света притежават съвкупните 4.7 трилиона долара


Мечи пазар: Т. нар. "мечи" пазар представлява понижение на цената на финансовия актив с над 20% от последния връх. Инвестиционният жаргон определя песимистично настроените пазарни участници като "мечки", защото мечката е животно, което обикновено атакува, удряйки с лапите си надолу. На противоположния полюс са "биковете", които движат пазара нагоре. 

Но дори акциите да навлязат в истински "мечи" пазар, инвеститорите не би трябвало да се паникьосват, защото диверсификацията им гарантира, че само част от техните портфейли ще бъдат засегнати. 
 
Според президента на SilverCrest Wealth Planning Ерик Уолтърс, трябва да се имат предвид и различните типове акции - големите корпорации, средния бизнес и чуждестранните компании. Техните книжа могат да бъдат засегнати в различна степен, а понякога дори да се движат в противоположни посоки.

Освен това той припомня, че поевтиняването на акциите невинаги означава, че икономиката е в рецесия.
 
"Когато през декември видяхме Dow Jones да пада с 1000 пункта (около 5%) в рамките на един ден и още на следващия да се повишава отново със същите темпове, това означава ли, че сме в мечи пазар? Ситуацията може да бъде интерпретирана по много начини, но паниката кара инвеститорите да се държат хаотично", казва Иън Уайнбърг от Family Wealth & Pension Management. 
 
Рецесия: Това е общ термин, който се отнася за цялостната икономическа картина, а не само за инвестициите. Рецесията може да доведе до разпродажби на капиталовите пазари, но историята показва, че и обратната зависимост също е възможна. Сътресенията на Уолстрийт може да доведе до спад на цялата икономика.

Спукването на имотния балон и кризата на пазара на ипотечни олбигации в САЩ бяха една от основните причини за последвалата финансова криза. Много икономисти са на мнение, че сривът на финансовите пазари през 2008 г. е засилил негативните ефекти на последвалата рецесия. 
 
Смята се, че икономиката на една държава навлиза в рецесия, ако отчете две поредни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт - показателят, който измерва стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната.

Повечето американски икономисти са на мнение, че следващата рецесия в Съединените щати ще започне около 2020 г. Това би означавало, че настоящият позитивен икономически цикъл ще бъде най-дългият в историята на страната. 
 
За повечето хора най-голямата опасност, свързана с евентуалния икономически спад, е да загубят работата си. По време на рецесиите обикновено се наблюдава ръст на безработицата, тъй като потреблението намалява, а компаниите съкращават своите разходи. 
 
Счетоводни и реални загуби: Разликата между потенциалните и реалните загуби са един от начините, по който инвеститорите могат да се ориентират по време на волатилните пазарни тенденции. Реалната загуба се генерира тогава, когато активът е окончателно продаден и цената е по-ниска от тази, на която е бил закупен.

Счетоводната (или потенциалната) загуба е само индикатор за това, което бихте загубили, ако го продадете в момента. 
 
Ако общата стойност на портфейла ви се понижи с 1000 долара, например, но вие решите да не продадете акциите си, загубата е само счетоводна. Ако обаче взмете решение да излезете от пазара и с разделите с инвестицията си, тя ще се превърне в реална. 
 
Процентно и номинално понижение: Пазарните сривове често изглеждат драматично, особено във водещите медии, но трябва да внимаваме кои показатели се цитират. Понякога пониженията на индексите се съобщават в абсолютна стойност, например спад с 1000 пункта.

Това може да звучи страшно, но трябва да сте наясно на какъв процент от вашия портфейл се равнява този спад в цената. 
 
Срив от 500 пункта на широкия пазарен индикатор S&P 500, например, се равнява на около 20% от стойността му. Но за един правилно диверсифициран инвестиционен портфейл загубата би била едва 0.7 на сто, обяснява Ерик Фрекман от консултантската компания Guillaume & Freckman. 
 
"Никога не бива да губите връзка с реалността", съветва още той.   

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg