10-те икономики, които ще постигнат най-голям растеж през 2017 г.

6061
10-те икономики, които ще постигнат най-голям растеж през 2017 г.

© Pixabay.com

В свят, който изглежда с голяма мъка успя да се възстанови от глобалната финансова криза, започнала през 2008 г., има държави, които постигат зашеметяващ растеж.

Те се намират в Азия и Африка и според изчисленията на Световната банка, техният Брутен вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през 2017 г. с между 6.9 и 8.3%.

Това е завиден ритъм, като се има предвид, че средното равнище е около 2.7%, според данните от изследването на Световната банка „Глобални икономически перспективи“.

ВВС посочва икономиките, които ще се представят най-добре тази година:

1. ЕтиопияС растеж от 8.3%, страната от Африканския рог оглавява класацията на държавите с най-голям растеж, стимулиран от държавните инвестиции в инфраструктурата, възхода на сектора на услугите и възстановяването на земеделието.

Но Световната банка предупреждава, че финансирането на инфраструктурата е довело до повишаване на държавния дълг на страната с повече от десет процентни пункта и в момента той надхвърля 50% от БВП.

2. УзбекистанТова е единствената страна от Централна Азия, която се появява сред първите десет. Очаква се тя да постигне растеж от 7.6%. Икономиката й се е възползвала от благоприятната външна среда, както и от стимула на програмите за развитие за периода 2016-2020 г. в инфраструктурата, индустрията, земеделието и услугите.

Узбекистан е седмият по големина производител на памук в света. Наред с това, страната изнася природен газ и злато.

3. НепалПрез април 2015 г. Непал пострада от опустошително земетресение, при което загинаха близо 9000 души и то засегна много от основните туристически атракции в страната, включително храмове и исторически паметници.

През 2016 г. икономиката на страната постигна растеж от едва 0.4%. Но се очаква през 2017 г. той да достигне 7.5%, благодарение на благоприятния сезон на мусоните, работата по възстяновяването на страната и нормализирането на търговията с Индия, която беше засегната от проблеми по границата между двете страни.

4. ИндияИндия заема четвърто място в класацията на страните, чиято икономика ще нарасне най-много през 2017 г. Световната банка счита, че растежът ще достигне 7.2%, благодарение на повишаването на инвестициите в инфраструктурата, както и на сериозните държавни разходи.

Страната също така се възползва от добрия сезон на валежите, който стимулира земеделието и потреблението в селските райони.

5. ТанзанияВ последните десет години Танзания регистрира висок и стабилен растеж на БВП от порядъка на 6.7%. За 2017 г. се очаква растеж от 7.2%.

Световната банка отбелязва, че икономиката на страната от Източна Африка ще нарасне, подкрепена от сериозните държавни инвестиции, силния сектор на услугите и възстановяването на земеделското производство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...