10-те икономики, които ще постигнат най-голям растеж през 2017 г.

6240
10-те икономики, които ще постигнат най-голям растеж през 2017 г.

© Pixabay.com

В свят, който изглежда с голяма мъка успя да се възстанови от глобалната финансова криза, започнала през 2008 г., има държави, които постигат зашеметяващ растеж.

Те се намират в Азия и Африка и според изчисленията на Световната банка, техният Брутен вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през 2017 г. с между 6.9 и 8.3%.

Това е завиден ритъм, като се има предвид, че средното равнище е около 2.7%, според данните от изследването на Световната банка „Глобални икономически перспективи“.

ВВС посочва икономиките, които ще се представят най-добре тази година:

1. Етиопия
С растеж от 8.3%, страната от Африканския рог оглавява класацията на държавите с най-голям растеж, стимулиран от държавните инвестиции в инфраструктурата, възхода на сектора на услугите и възстановяването на земеделието.

Но Световната банка предупреждава, че финансирането на инфраструктурата е довело до повишаване на държавния дълг на страната с повече от десет процентни пункта и в момента той надхвърля 50% от БВП.

2. УзбекистанТова е единствената страна от Централна Азия, която се появява сред първите десет. Очаква се тя да постигне растеж от 7.6%. Икономиката й се е възползвала от благоприятната външна среда, както и от стимула на програмите за развитие за периода 2016-2020 г. в инфраструктурата, индустрията, земеделието и услугите.

Узбекистан е седмият по големина производител на памук в света. Наред с това, страната изнася природен газ и злато.

3. НепалПрез април 2015 г. Непал пострада от опустошително земетресение, при което загинаха близо 9000 души и то засегна много от основните туристически атракции в страната, включително храмове и исторически паметници.

През 2016 г. икономиката на страната постигна растеж от едва 0.4%. Но се очаква през 2017 г. той да достигне 7.5%, благодарение на благоприятния сезон на мусоните, работата по възстяновяването на страната и нормализирането на търговията с Индия, която беше засегната от проблеми по границата между двете страни.

4. ИндияИндия заема четвърто място в класацията на страните, чиято икономика ще нарасне най-много през 2017 г. Световната банка счита, че растежът ще достигне 7.2%, благодарение на повишаването на инвестициите в инфраструктурата, както и на сериозните държавни разходи.

Страната също така се възползва от добрия сезон на валежите, който стимулира земеделието и потреблението в селските райони.

5. ТанзанияВ последните десет години Танзания регистрира висок и стабилен растеж на БВП от порядъка на 6.7%. За 2017 г. се очаква растеж от 7.2%.

Световната банка отбелязва, че икономиката на страната от Източна Африка ще нарасне, подкрепена от сериозните държавни инвестиции, силния сектор на услугите и възстановяването на земеделското производство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg