7 начина, по които човек може да стане безсмъртен

7684
7 начина, по които човек може да стане безсмъртен

© pixabay.com

В бъдеще учените се надяват напълно да спрат процеса на стареене, т.е. да постигнат безсмъртието на човека.

Няколко са възможните пътища.

Футуристи и трансхуманисти посочват различни подходи за удължаване на човешкия живот и дори безсмъртие.

Например, в т.нар. „Пътна карта за постигане на безсмъртие“, създадена по поръчка на фонда „Наука за удължаване на живота“, трансхуманистът Михаил Батин говори за 7 пътища, по които това е възможно.

Те са разбити в три направления – медицинско, технологично и крионика, която съчетава в себе си чертите на първото и второто.

1. Генно инженерство, регенеративна медицина и наномедицина
Някои възлагат надежди на генното инженерство, регенеративната медицина и наномедицината.

Експерименти с животни са показали, че с помощта на генно инженерство може да се осъществява забавяне на процеса на стареене. Терапията със стволови клетки в клинични изпитания показва ефективност.


2. Киборгизация, изкуствен интелект и цифрово безсмъртие
Някои експерти се уповават на възможността да се зареди съзнание в компютър или облачно хранилище, а също така да се заменят органи и крайници на човека с изкуствени.

При пълна замяна на човешкото тяло въпросът с остаряването отпада. Не всеки обаче е готов да премине през такава трансформация. Да не говорим за етичните спорове около безсмъртието – те са отделен проблем.

Битката за безсмъртие - индустрия за 600 млрд. долараЕдна от най-големите инвестиционни възможности през идното десетилетие ще бъдат компаниите, които работят за отлагане на човешката смърт

3. Крионика
Още един възможен път за постигане на безсмъртието. Засега науката не знае как да върне към живот един криониран пациент, но експерименти със замразяване и размразяване на животни показват все по-впечатляващи резултати.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg