Кои са най-добрите инвестиционни класове от началото на годината?

4705
Кои са най-добрите инвестиционни класове от началото на годината?

В началото на април посочихме къде инвестирани 1000 лева са донесли най-висок доход (в различните инвестиционни алтернативи пред инвеститорите). Шест месеца по-късно ще погледнем дали има промяна при най-добрите инвестиционни алтернативи.

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме – депозит; недвижим имот (столицата); български акции (SOFIX); земеделска земя; световни индекси; инструменти с фиксиран доход (световни пазари); 24-те основно търгувани суровини; валута (долари).

Депозити


Понижението на лихвите по депозитите продължава с пълна сила. По последни данни на Българска народна банка (към август 2015 г.) средният годишен лихвен процент в страната по новооткритите левови депозити вече е в размер на 1.47%.

Дори и да сте успели да хванете фиксиран лихвен процент по депозитите от 2.5% в началото на годината, то 1000 лева едва ли са се превърнали в повече от 1 020 лева от началото на годината.

Много по-лоша ще става доходността по депозитите за новооткриваните депозити, като според редица прогнози българите могат дори да губят пари от догодина, при връщане на инфлацията към нормалните й нива.

Имот

С 1000 лева няма как да си купите имот, но ще запазим сумата за съпоставимост на данните (като приемаме, че сте имали достатъчно средства да си закупите двустаен имот в квартал на столицата). 

Този тип имот е поскъпнал с 1.1% от началото на годината, на база на офертните цени на популярния имотен сайт imot.bg. Тоест за 10 месеца инвеститорите са реализирали капиталова доходност от 0.9% (от повишение в цената на имота), или нашите 1000 лева са станали 1009 лева.

В случай че имотът е отдаден под наем при средни нива, той би ви носил годишна доходност от наем в размер на 6.1%, въз основа на цените и наемите. За десет месеца реализираната от инвеститорите доходност е в размер на 5.08%, или 50.80 лева.

В обобщение, инвестицията в недвижим имот с цел отдаването му под наем е превърнала 1000 лева в 1 059.80 лева, като се взима предвид повишението в цените на имотите и доходността от наеми.

Български акции

Има индексен фонд, базиран на SOFIX, така че 1000 лева могат да бъдат инвестирани в него.

Основният проблем, свързан с този фонд, е, че разходите при покупка на акции от него са далеч над тези, типични за индексните фондове по света (но трябва да се има предвид, че и пазарът ни е далеч по-различен).

На база на резултатите на фонда, вашите 1000 лева биха се намалили с 15.79% от началото на годината, или биха се превърнали в 842.10 лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg