Как най-богатите изгубиха 2 трлн. долара за година?

1389
Как най-богатите изгубиха 2 трлн. долара за година?

© Pixabay

Милионерите и милиардерите по света са преживели трудни времена през 2018 г. Ново проучване сочи, че богатството на най-богатите хора в света е намаляло с около 2 трлн. долара през 2018 г.

Това обаче е загуба, която повечето от тях ще могат да понесат – най-богатите хора в света са контролирали активи за над 68 трлн. долара в края на 2018 г.

Азиатско-тихоокеанският регион беше най-силно засегнат миналата година, като богаташите там са изгубили около 1 трлн. долара. Само Китай е допринесла с около половината от тази сума. Общото състояние на най-богатите в Европа също намалява с около 500 млрд. долара, като брекзит е основната причина за спада в богатството във Великобритания с 6%.

Латинска Америка, Северна Америка и Африка също отчитат понижения - с 300 млрд., 200 млрд. и 100 млрд. долара, респективно.


Един регион обаче се справя малко по-различно. Единственото място, където състоянието на богатите хора нараства през миналата година, е Близкият изток. Активите на заможните хора там са се увеличили с 4% през миналата година, до 2.6 трлн. долара.

Според консултантската компания Capgemini, която изготвя доклада, понижението на общото състояние на най-богатите в световен мащаб е в резултат на комбинация от слабото представяне на фондовите пазари (пазарната капитализация, изтрита само от китайските пазари, възлиза на над 2.5 трлн. долара) и забавянето на ръста на икономиките на някои ключови пазари, като Индия.

В отговор на този икономически спад заможните хора пренасочват активи от капиталовите пазари в сфери, като кеш, имоти и продукти с фиксирана доходност.

Причината, поради която Близкият изток успява да се противопостави на отрицателната тенденция, до голяма степен е съвкупност от движението на цените на петрола и фискални реформи с цел подкрепа на местните икономики, твърдят от Capgemini, цитирани от Forbes.

В резултат на това, състоянието на най-богатите хора в Саудитска Арабия се е увеличило с 4%, докато в Кувейт ръстът е от 6%. Положението обаче е не е толкова добро, като в други части на региона и в ОАЕ, където фондовите пазари се представиха особено лошо през миналата година, богатството намалява с 9%.

Все повече милионери бягат от родните си държавиБлизо 108 000 милионери са се преместили да живеят в друга държава през миналата година, което е с 14% повече, в сравнение с предходната година, и повече от два пъти повече, в сравнение с 2013 г.

В момента по света има около 18 милиона заможни хора, като броят им намалява от около 18.1 милиона в предходната година.

От Capgemini разделят най-богатите хора в света на три групи.

Най-богатите са тези с активи от 30 млн. долара или повече. В света има само 168 000 такива хора, но те държат една трета от богатството.

След това са милионерите на средно ниво. Те наброяват 1.6 милиона, а всеки от тях разполага с активи на стойност между 5 и 30 млн. долара.

Под тях са милионерите с активи на стойност между 1 и 5 млн. долара. Те са много повече, като броят им достига 16.2 милиона, а те контролират 44% от богатството.

Къде живеят богатите

Азиатско-тихоокеанският регион е дом на повече заможни хора, откъдето и да било, като там живеят общо 6.1 милиона от тях. Регионът оглавява класацията по този показател от 2015 г., което е индикация за промените в икономическата мощ и влияние в световен мащаб.

След това се нарежда Северна Америка с 5.7 милиона богаташи, а челната тройка се оформя от Европа с 4.8 милиона.

Другите региони могат да се похвалят с много по-малко богаташи, като те са 700 000 в Близкия изток, 600 000 в Латинска Америка и 200 000 в Африка.

В класацията по страни най-силните икономики все още доминират. САЩ е на първо място с 5.3 милиона богаташи, следвана от Япония (3.2 милиона) и Германия (1.35 милиона).

Китай заема четвъртото място с 1.2 милиона души. Тези четири страни допринасят с 61% от всички най-богати хора в света, в сравнение с 58% през 2012 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
00:07 | 12 July 2019
Значи и богатите на фиат валути могат да губят своите натрупвания.Това като как да се разбира-лошо? И защо? Нали уж няма волатилността на Биткоина?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg