Кои са най-големите язовири в света?

21351
Кои са най-големите язовири в света?

© Pixabay

От всички сгради и съоръжения, които човечеството е изградило в своята история, едва ли има нещо, което да е оказало по-голямо въздействие върху околната среда от язовирите.

Блокирайки течението на реките, те променят не само тяхното корито, но и цялата геоложка структура около него.

Язовирите потапят цели долини под вода, за да осигурят запаси за питейни и индустриални нужди, както и за производство на електроенергия.

Успоредно с това те променят движението на реката след себе си, утаявайки голяма част от твърдите частици, които се носят по течението ѝ, като по този начин намаляват нейната ерозираща сила.

Дълбочината на тяхната структура ще остави и дълготраен археологически отпечатък. Някои от тези съоръжения са толкова мащабни, че по всяка вероятност ще бъдат запазени за хилядолетия напред.


Ето кои са 12-те най-големи язовира на планетата:

12. Кариба, Зимбабве и Замбия

Язовирът Кариба се намира точно на границата между африканските държави Зимбабве и Замбия и е най-големият ръчно изкопан язовир в света. Обикновено за басейните на язовирите се използват естествени бариери, като планини и каньони, но в случая с Кариба са изкопани огромни количества земна маса.

Дълбочината му е 128 метра, а дължината - 579 метра. Язовирът има капацитет за производство на електроенергия от 1 626 мегавата, като в момента се изгражда разширение, което да позволи още по-голяма мощност.

За съжаление, има съмнения дали структурата на язовирната стена ще издържи, тъй като има признаци за нейното пропукване. Това е причината, поради която в момента инженерите се опитват да я ремонтират и да запазят работата на съоръжението.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vincent Van Halsema (@kingofcabala) on

11. Хувър, САЩ

Язовирът Хувър в Невада, САЩ е един от най-популярните в света. Той е едно от чудесата на инженерната мисъл на XX век и отдавна се е превърнал и в туристическа атракция. Построен е в годините на Голямата депресия, между 1931 и 1936 г.

Язовирът има капацитет да произвежда над 2000 мегавата електричество, но производителността му през последните години постепенно намалява заради понижаването на нивото на езерото Мийд и засилващото се потребление на вода от река Колорадо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nick (@nikmelb.photography) on

10. Робърт-Бураса, Канада

Язовирът Робърт-Бураса в провинция Квебек е един от язовирите с най-голям енергиен капацитет и захранва най-голямата подземна водноелектрическа централа в света. С мощността си от 5 600 мегавата, комбинирана с намиращия се наблизо ВЕЦ Ла Гранде 2-А, централата генерира 20% от цялото производство на електричество в канадската провинция.

Строителството на язовира започва през 1974 и е завършено през 1981 г., когато е пуснат в експлоатация. 

9. Красноярск, Русия

Язовирът Красноярск, построен край град Дивногорск в Русия, има толкова голямо значение за икономиката на страната, че е изобразен на банкнотата от 10 рубли. До 1971 г. той е считан за най-големия язовир в света.

В днешното време той е изпреварен от няколко по-модерни съоръжения, но въпреки това остава в Топ 10 с капацитет от 6000 мегавата. Проектът за изграждането на Красноярск е толкова мащабен, че предизвиква промени в регионалния климат.

През зимата от него се източват сериозни количества вода, което не позволява на река Енисей да замръзва надолу по своето течение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ФОТОГРАФ | АЭРОСЪЕМКА (@sergeyfilinin) on

8. Лонтан, Китай

Язовирът Лонтан, който се намира в китайската провинция Гуанджи, има енергиен капацитет от 6 426 мегавата. Това, което го отличава обаче, е фактът, че не се използва само за производство на електроенергия, но и за подобряване на навигацията и речния транспорт в Китай. Като част от язовира е изграден специален корабен лифт, който е най-големият в света.

7. Гранд Кули, САЩ

Язовирът Гранд Кули в щата Вашингтон се счита за едно от седемте строителни чудеса в Съединените щати през XX век. В огромното съоръжение са излети над 9 милиона кубични метра бетон.

Язовирът е построен през 1942 г. и може да генерира 6 809 мегавата електричество, което го прави най-мощния в цялата страна. През Втората световна война именно неговият капацитет позволява производството на алуминий за военната индустрия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Long B Nguyen (@longbachnguyen) on

6. Сянджиаба, Китай

Язовирът Сянджиаба, който е третият по големина в Китай, се намира на границите между провинциите Юнан и Съчуан. Той има капацитет от 6 448 вата и осигурява голяма част от електроенергията на китайския мегаполис Шанхай.

Строителството му започва през 2006 г. и е завършено през 2012 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wanfangyou (@wanfang_you) on

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Не е точно
# 0
21:10 | 22 October 2020
Сматам, че има грешка. Каранюкар, Исландия, е втори в света за 2008г - тогава е завършен.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg