Коя диплома от български университет гарантира най-висока заплата?

1854
Коя диплома от български университет гарантира най-висока заплата?

© Pixabay

При стандартизираните класации на рейтинговата система на висшите ни училища за 2020 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" се класира на първо място в 23 професионални направления от общо 30, по които предлага обучение.

Това беше съобщено при представянето на новото, десето издание на рейтинговата система на българските университети, подготвено от Министерството на образованието и науката заедно с консорциум.

Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 11, в които подготвя студенти. Медицинският университет в София е първи в 4 направления от общо 5, застъпени във висшето училище.


Химикотехнологичният и металургичен университет има 3 първи места. Американският университет в Благоевград, Аграрният университет в Пловдив и Тракийският университет в Стара Загора имат по две първи места.

Други 12 висши училища оглавяват по една класация. В 8 професионални направления класациите се оглавяват от висши училища извън столицата, а в 2 професионални направления - от частни висши училища, посочва вестник Стандарт.

Данните показват, че на фона на икономическите ефекти от пандемията, свързана с разпространението на COVID-19, делът на регистрираните безработни сред завършилите български висши училища през последните 5 години се покачва до 2.8 на сто през 2020 г. при ниво от 2.2 на сто през 2019 г. Това е най-високата безработица, регистрирана сред завършилите от 2017 г. насам. „

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до близо 19 на сто през 2020 г. от над 25 на сто през 2014 г. В същото време делът на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до близо 51 на сто през 2020 г. от под 46 на сто през 2014 г.

При работещите магистри през 2020 г. този дял е 62 на сто, докато при бакалаврите е 37 на сто. Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1373 лева през 2020 г. при нива от 1297 лева през 2019 г. и от едва 867 лева през 2014 г.

Най-ниска безработица (под 1 на сто) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90 на сто) за поредна година има сред завършилите професионалните направления "Медицина", "Фармация", "Стоматология" и "Военно дело".

Над 90 на сто реализация на позиция, изискваща висше образование, за първи път се наблюдава и сред завършилите направлението "Теория и управление на образованието". Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите "Туризъм" (21 на сто).

Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са "Информатика и компютърни науки", "Математика", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия" и "Комуникационна и компютърна техника". За поредна година най-високи доходи в страната получават завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в "Медицина" (5.56), "Фармация" (5.50), "Стоматология" (5.49), "Математика" (5.40) и Филология (5.22).

С най-нисък успех от завършено средно образование са първокурсниците в направлението "Животновъдство" (4.24). Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната е 4.96.

Данните показват, че Софийският университет, Медицинските университети в София, Пловдив и Варна, както и Химикотехнологичният и металургичен университет продължават да са висшите училища в България с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации в международните библиографски бази данни Scopus и Web of Science.

Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Целта на рейтинговата системата е да подпомага кандидат-студентите в усилията им да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, които се предлагат от висшите училища в България.

Коя диплома дава най-висока заплата?

Най-висок е  средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Сумата е 4527 лева. Това показват още данните от  Рейтинга на висшите училища в България.

В топ 5 на най-високите заплати според дипломата влизат и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет - 3630 лева, "Математика" в Софийския университет - 3515 лева, "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград - 3390 лева. и "Комуникационна и компютърна техника" в Технически университет - София - 3174 лева.

Има обаче разлика в градовете. Икономиката например, завършена в АУБ, носи 2810 лв., в СУ - 2629 лв., а в Бургаския свободен университет - 1051 лв. и ТУ-Габрово - 937 лв. Едно е да учиш математика в Софийския университет, където тя "върви" с 3515 лв. заплата и съвсем друго в Шуменския, където завършилите я могат да се надяват едва на 1008 лв.

Най-ниски доходи получават студентите, завършили следните направления - стоматология (887 лв.), ветеринарна медицина (910 лв.), музикално и танцово изкуство (998 лв.), социални дейности (1025 лв.), здравни грижи (1029 лв.), както и животновъдство (1043 лв.), педагогика на обучението, подготвяща учители (1056 лв.).туризъм (1072 лв.) и педагогика (1075 лв.)

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg