10-те най-влиятелни финансисти на нашето време

11034
10-те най-влиятелни финансисти на нашето време

Някои хора са по-влиятелни от други. Когато говорим за финансовия свят обаче, влиятелните хора управляват десетки, а понякога дори стотици милиарди долара. Ето десетте най-влиятелни живи хора в момента във финансовия свят.

10. Джордж Сорос

Човекът, известен с прякора „мъжът, който победи английската централна банка“, е ръководител на Soros Fund Management - хеджфонд с нетна стойност на активите в размер на 24.9 милиарда долара. Нетното му състояние се оценява не 29 милиарда долара.


Сорос е известен с големите си залози, като в началото на тази година той направи сериозни залози срещу азиатските валути. Макар и на завидната възраст от 85 години, когато той говори, всички мълчат и слушат.

9. Лойд Бланкфейн

Ръководителят на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs - една от най-големите финансови институции в света, управляващи активи за стотици милиарди долари, няма как да не попада в класацията.

Нетното му богатство се оценява на 700 милиона долара, докато активите на ръководената от него институция – на 878 милиарда долра.

„Технологията е в основата на всичко, което правим“, коментира Бланкфейн в писмо към акционерите на банката му през февруари.

8. Карл Айкън

Нетното състояние на един от най-популярните инвеститори активисти се оценява на 17.6 милиарда долара. Управляваните от него активи възлизат на 42 милиарда долара.

Наскоро Айкън разкри голяма къса позиция в щатски индекси, което кара редица експерти да определят неговия фонд като най-големия „къс“ фонд в света.

В същото време изказването му, че е закрил инвестицията си в Apple натежа сериозно над цената на акциите на компанията, което съдейства тя да загуби позицията си на най-голяма компания в света, за сметка на Google.

7. Джефри Гъндлах

Основателят на Doubleline Capital е с нетно богатство от 1.4 милиарда долара. Активите, които управлява, са в размер на 95 милиарда долара.

Кралят на облигациите е известен с негативните си очаквания относно представянето на обликациите с най-нисък рейтинг. Особено негативни са очакванията му относно облигациите, издадени от енергийните компании.

„Има добри моменти за това да се предпазва капиталът и смятам, че настоящият е един от тях“, коментира Гъндлах пред финансовите медии.

6. Кени Грифин

Успешният мениджър успя да построи финансова империя, която е най-големият маркет-мейкър на пазара на акции в САЩ.

Личното му състояние възлиза на 7.6 милиарда долара, докато управляваните от него активи възлизат на 25 милиарда долара.

„Страхотните екипи са съставени от хора, които са отдадени, влагат страст в работата си и обичат да решават слошни проблеми, както и да побеждават“, смята Грифин. „Имам щастието да съм част от такъв екип“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg