8 наистина глупави финансови решения

8196
8 наистина глупави финансови решения

Всеки прави грешки в живата си. И докато никой не е съвършен, има някои финансови грешки, които спокойно може да избягвате и да не си хвърляте парите на вятъра. Ето и осем от тях:

Вижте още: Погрешни схващания, които имаме за парите

1. Вземате заем, за да купите бързо обезценяващ се актив


Имотната криза в световен мащаб научи хората по трудния начин на този урок. Поевтиняването на имотите направи така, че в един момент милиони домакинства по целия свят се оказаха с активи по-малки от взетите срещу тях кредити.

Това доведе до сериозни проблеми и постави в трудна ситуация домакинствата, които поради една или друга причина срещнаха трудност да посрещат задълженията си. Особено с пълна сила важи това за по-големи по размери активи.

Основно правило е кредити да се използват само за покупката на активи с повишаваща се стойност. Разбира се, на хората, а дори и на специалистите, често им е много трудно да предугадят кои активи ще поскъпват и кои не.

2. Купувате нов автомобил

Всеки иска да кара нов автомобил. Проблемите с това обаче са два. Първият и основен е с обезценката на този род активи в светлината на гореспоменатото. Автомобилите са един от активите с най-бърза и сигурна обезценка. Всъщност те губят около 30-40% от стойността си още щом излязат от автомобилния салон.

Вторият проблем, който може да възникне с покупката на автомобил, е това дали можете реално да си го позволите. Освен че ще ви вкара в задлъжнялост и ще намалите сериозно разполагаемия ви доход (ако го купите с кредит), новите автомобили носят след себе си и сериозни допълнителни разходи.

Значително по-високи са разходите за застраховане и подръжка на новите автомобили (почти винаги задължително в оторизиран сервиз), в сравнение с тези, които не излизат от автосалоните.

3. Спестявате, докато имате кредити

Всеки ще се съгласи, че не е добре да спестявате при лихва от 2% на година, докато имате задължения с лихви от 6-7 и дори повече проценти. И въпреки това много хора го правят.

Преди да започнете да пестите, стартирайте изплащането на най-скъпите си задължения (обикновено кредитни карти или потребителски кредити).

Често хората не се замислят, че купуването на стоки на изплащане също е вид кредит и то доста скъп при това. Те съсредоточват вниманието си върху малката като абсолютна стойност вноска, без да правят сметка, че годишният процент на разходите често може да достига 30-40%.

Има и други скрити „кредити“, като например неплатената сметка за парно, по която също се начислява лихва.

Преди да започнете да спестявате, разгледайте всичките си налични задължения.

4. Купувате маркови стоки

В някои случаи известните марки струват допълнителни средства, които плащате, в други - не толкова. Особено с пълна сила важи това, когато в немарковите продукти са ползвани същите материали или части.

Имайте предвид, че голяма част от допълнителната стойност, която ще платите за „марков“ продукт, често се предопределя от по-големите средства за маркетинг и реклама, които производителите плащат, за да са известни, а не толкова от по-скъпите и качествени материали.

5. Пренебрегвате важността на кредитната си история

 

Дори и да не харесвате кредитите, почти всеки човек рано или късно опира до тях. За да получите по-евтин кредит, поддържайте добра кредитна история.

Това означава да плащате редовно задълженията си към кредитните институции и да не влизате в списъка на хората с просрочени кредити. Наличието на кредитен регистър прави проверката на това какъв платец сте много лесна за финансовите институции.

6. Не искате по-добри условия

Основно правило, което трябва да ви води в общуването с кредитните институции, е „поискай, за да ти се даде“. Ако не поискате, банката много рядко ще ви подобри сама условията, освен ако не са крайно неактуални за пазара (дори и в тези случаи обаче, не всички ще го направят).

При дълго и трайно понижение на лихвите - условия, наблюдавани у нас през последните две години, спокойно можете да се обърнете към кредитиращата ви институция с молба за по-добри условия. В 90% от случаите банките ще откликнат на вашите искания.

7. Плащате на някой да направи това, което можете да направите сами

Трудът обикновено е сред най-скъпите компоненти при много от ремонтите. Дали ще е на вашата кола или дом, опитайте се сами да се справите с проблема, ако можете, преди да повикате специалисти. Този начин на мислене ще ви помогне да спестите много средства с годините.

В известна степен това може да се отнесе и за света на инвестициите. При положение че един от най-големите финансови умове на нашето съвремие – Уорън Бъфет, съветва инвеститорите да насочат средствата си към нискорискови широкодиверсифицирани индексни фондове, защо да не го послушате (вместо да ги насочвате към активно управлявани фондове, които, освен че ще ви таксуват повече, не успяват да бият пазара в дългосрочен план).

8. Не се грижите сами за старините си

Вижте още: 7 признака, че не спестявате достатъчно за пенсиониране

Всички знаят, че не могат да разчитат на държавната пенсия за нормално съществуване. И въпреки това много малко хора прибягват до доброволните пенсионни фондове.

А колкото по-рано го направите, толкова по-лесно ще стигнете до пенсионните си цели.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg