Най-скъпите акции в САЩ

3933
Най-скъпите акции в САЩ

Защо са малко акциите, които достигат до цена над 400 долара и дори над 200 долара?

Повечето компании предприемат мерки, за да не се увеличава цената на акциите им прекалено много. Сплитове и емитиране на нови акции са начини да се поддържа по-ниска цена.

Цена и стойност не са едно и също нещо, коментират от Investopedia.com.

Ето кои са най-скъпите акции в САЩ:

Berkshire Hathaway - 114 700 долара

Berkshire Hathaway не прави сплитове. Уорън Бъфет държи цената на акциите да е висока, за да не позволява на краткосрочните инвеститори да създават прекалена волатилност.

Акциите на компанията се изкачиха до 140 000 долара в един момент тази година. На тази цена се търгуваха около 450 броя на ден. Компанията има и Б акции, които се търгуват на цена около 75 долара. Те струваха 3 000 долара, но компанията направи сплит 50:1 през 2010 г.

Seaboard Corporation - 2 460 долара

Компанията стана публична през 1959 година след сливане с Hathaway Industries. Никога не е правила сплит. Развива дейност в сферите на морския транспорт, свиневъдство, енергетика в Доминиканската република и др.

NVR - 700 долара

Това е строителна компания и ипотечен кредитор. Никога не е правила сплит. Акциите се търгуват от 2000 г. За 10 години те увеличиха стойността си от 70 на 700 долара.

Google Inc. - 600 долара

Google изчака края на дотком бума и тогава направи акциите си публични (2004 г.) в дългоочаквано IPO. От тогава насам не е имало сплитове и акциите са донесли възвращаемост от 500% на тези, които са ги купили и задържали.

Priceline.com, Inc. - 525 долара

Priceline направи IPO през 1999 г. на 16 долара/акция. Това бе в последните години на дотком бума. Около месец по-късно акциите вече струваха 120 долара. Тогава се спука балонът и цената падна до 1.30 долара през 2001 г. През 2003 г. компанията направи обратен сплит 1:6, което означава, че шест стари акции станаха една. Ако не беше тази стъпка, цената днес щеше да е 87.50 долара.

The Washington Post Company - 415 долара

Компанията стана публична през 1971 година и от тогава насам не е правила сплит.

White Mountains Insurance Group - 415 долара

White Mountains insurance Group е застрахователна компания, базирана в Ню Хемпшир.

Alexander's Inc - 415 долара

Компанията е АДСИЦ. Инвестира в недвижими имоти и разпределя доходността под формата на дивидент, който в момента е около 3 долара на акция.

Ниски цени

Много инвеститори избягват акциите с цена над 200 долара. За да постигнат ръст от 20%, тези акции трябва да добавят цели 40 долара към цената си. Според мнозина е по-лесно 20-доларови акции да добавят 4 долара. По-евтините акции обаче могат да са по-волатилни.

Ниските цени не винаги означават, че компанията е малка. Например, Synovus Financial Corp се търгува на 2 долара/акция. Те имат 785 милиона акции и пазарна капитализация от 1.6 милиарда долара.

Стойност

Цена и стойност не винаги са едно и също нещо. За да изчислите стойността на акциите на една компания се вземат под внимание различни фактори. Най-популярният от тях е коефициентът P/E (цена към печалба).

Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-голяма е стойността.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg