Състоянието му се оценява на 47 млрд. долара. Неговата компания имa дялове в почти всякакъв вид бизнес от железопътна компания, през производител на тухли до частни самолети под наем, пише Investopedia.com. Той може да съветва президента Барак Обама, а думите му могат да влияят на пазарите. Той е Уорън Бъфет и е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, компания която започва да се занимава с текстил, впоследствие се превръща в застраховател, а в момента под нейното крило има всевъзможни видове бизнес.

Името Бъфет

Трудно е да се повярва, че някои хора не са чували името Уорън Бъфет, но това е така. До известна степен това се дължи на факта, че Бъфет е известен с това, че е неизвестен. Той живее в същата къща, която купува през 1958 г. за 31 500 долара (която сега струва 700 000 долара) и до скоро много рядко имаше публични изяви. Бъфет управлява сам колата си, няма 24-часова охрана, никога не пътува с частни самолети, въпреки че притежава най-голямата компанията за частни самолети в САЩ и рядко се събира с елита на Уолстрийт.

Той е познат на всеки, който се нарича инвеститор. Когато Бъфет говори, щатският пазар реагира. По време на рецесията стана ясно, че Уорън Бъфет е инвестирал 5 млрд. долара в Goldman Sachs и това вдъхна увереност на разклатения фондов пазар.

От десетилетия студентите по финанси трябва да четат годишното му обръщение до акционерите в Berkshire Hathaway. В предаванията по CNBC, където голяма част от гостите биват интервюирани за пет минути, или по-малко, той често получават доста повече време

Парите на Бъфет

Въпреки че не се държи като третия най-богат човек в света, Бъфет има много пари. Ето само няколко примера за това какви са финансовите му възможности:

Ако Бъфет реши да похарчи всичките си пари за покупката на автомобили Honda Accord, би могъл да си купи 2 350 000 коли.

Ако иска да закупи най-добрите места за тазгодишния финал Супербоул, би могъл да купи билет за 7 833 333 души. Това е достатъчно, за да се напълни Cowboy Stadium 98 пъти.

Най-високата сграда в света в момента е Бурж Халифа. Тя има над 160 етажа и над 278 000 кв. м. застоена площ. Г-н Бъфет би могъл да построи 31 такива сгради по цял свят.

Ако Бъфет реши да похарчи всичките си пари за таблети iPad, той би могъл да закупи между осем и десет пъти повече таблети, отколкото Apple са продали за цялата 2010 г.

Той също така би могъл да закупи, който отбор желае във висшата бейзболна лига на САЩ и след това ще му останат значителни средства.

Бъфет би могъл да купи Белия дом 186 пъти.

Той също така би могъл да купи Facebook, но само веднъж.

Как гледа Бъфет на нещата

Въпреки че всички тези неща звучат впечатляващо, не очаквайте някое от тях да стане факт. Уорън Бъфет, който харчи консервативно, има други намерения за парите си. Той казва, че не се нуждае от екстравагантни покупки, а какво е любимото му занимание, когато не работи? Прибира се вкъщи, прави си пуканки и гледа телевизия. Запитан за парите си, той отговаря по следния начин:

"Ако искам, мога да наема 10 000 души, които да не правят нищо друго, освен да ми рисуват портрета ми всеки ден до края на живота ми. Ползата от този продукт обаче ще бъде нула, а аз ще възпирам тези 10 000 души да правят проучвания за борба със СПИН, или да преподават, или да се грижат за някого. Няма нищо материално, което много да желая и ще дам почти всичките си пари за благотворителност, когато със съпругата ми си отидем от този свят."

Изводът

Всеки инвеститор и въобще всеки, който би искал да живее по-отговорно във финансово отношение, би трябвало да се вслуша в думите на Уорън Бъфет. Едва през последните няколко години той започна да споделя публично възгледите си за парите. Запитан защо, той казва, че смята, че има познания, които хората "може би" искат да чуят. Както по-голяма част от нещата които казва и това изказване си остава доста подценено.