Най-малката държава в света: 0% раждаемост и 95% мъжко население

18512
Най-малката държава в света: 0% раждаемост и 95% мъжко население

© Pixabay

Ватикана (държава-град Ватикан) е най-малката държава в света, разположена в Рим, с обща площ около 44 хектара.

Около 5 милиона туристи я посещават годишно, докато населението й е около 799 души (по данни от 2019 г.).

Цялата територия на държавата-град е под закрилата на ЮНЕСКО и това е една от отличителните й характеристики, които я правят толкова специална.


Уникалността на Ватикана обаче е многостранна и всеки факт за тази страна го доказва.

Вижте 15 от тях, подбрани от Bright Side:

1. 95% от населението са мъже

Населението на Ватикана се състои най-вече от служители на църквата и военни (от швейцарската гвардия). Съответно всички те са мъже, като съставляват 95% от гражданите. Останалите 5% са съпругите и децата на гвардейците.

2. Ватиканското гражданско е само временно

Гражданството се издава от държавата Ватикана. По традиция паспорт №1 се издава на действащия папа. Той не може да има друго гражданство. Има обаче и някои изключения - действащият папа Франциск запази аржентинското си гражданство, а папа Бенедикт XVI запази германското си гражданство.

Гражданство могат да получат държавните работници и членовете на техните семейства. Паспортът, издаван от Ватикана, е еквивалентен на дипломатически и, разбира се, има много малко от тях.

След приключване на службата за Светия престол, гражданството се променя автоматично на италианско. Забранено е да живеете на територията на този анклав, след като вече нямате гражданство. Децата губят гражданството си, когато навършат 18 години или когато родителите им го загубят.

3. Цялата тази малка държава е под закрилата на ЮНЕСКО

Обектите, влизащи в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство са огромен брой, но Ватикан е единствената държава, чиято абсолютно цяла територия е под закрилата на организацията. 

4. Чистачът на стенописите и забраната за снимки в Сикстинската капела

Много туристи идват във Ватикана по една основна причина - да видят Сикстинската капела. Дори запалените пътешественици са изумени от нейните размери и вид. Човек може да я гледа безкрайно и за целта има специални пейки около нея.

Забранено е да правите снимки и ви е позволено само да шептите във вътрешността на сградата. Специални работници се грижат посетителите да не правят снимки, но някои хора все още успяват тайно да щракнат шедьовъра. Същите тези работници периодично нареждат „Мълчание!“

Позицията "чистач на стенописите" на Сикстинската капела официално се появява през 1543 г. Те са възстановявани няколко пъти. Стените и таванът са почистени от сажди, прах и изгорели газове.

Последната реставрация е извършена преди около 25 години, а най-голямата й част е финансирана от японската компания Nippon Television Network Corporation, която харчи за нея 4.2 милиона долара. Параклисът се посещава от около 10 000 туристи на ден.

5. Можете да видите папата да лежи пред олтара на Разпети петък

На Разпети петък във Ватикана се провеждат различни църковни служби, една от които се нарича Страсти Христови. Тя започва с церемония, на която папата, докато носи червена роба, лежи пред олтара с лице надолу, а свещениците коленичат зад него. В този момент всички се молят в пълна тишина.

8 от държавите, в които най-трудно се взима гражданствоПотеклото и продължителното пребиваване са сред основните изисквания, за да се сдобиете с гражданство в тези държави.

6. За да може жена да живее във Ватикана, тя трябва да се омъжи за член на швейцарската гвардия

Това изобщо не е толкова лесно, колкото звучи. Член на швейцарската гвардия може да сключи брак само със специално разрешение и то само след като получи титлата ефрейтор.

Бъдещата булка също ще трябва да получи разрешението на Ватикана. Има и още един интересен факт - швейцарската гвардия наема само ергени.

7. Ватикан е единствената държава в света с нулева раждаемост

Това се обяснява с факта, че на територията на тази малка държава няма родилни домове. Бебетата на гражданите на този анклав идват на бял свят в римски болници.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg