Рай за гастрономи: Десетте кулинарни дестинации, които да не пропускате
Винаги, когато организираме пътуване или почивка на ново място, регионалната кухня и местата за хранене там са най-важната част в плановете.
Всеки личен вкус е субективен, но за да бъдат полезни, от CNN класират десетте най-добри кулинарни дестинации по света. Списъкът е във възходящ ред, а всяка национална кухня неслучайно е заслужила мястото си в него.
Освен това, медията предлага и два вида специалитети – такива, които задължително трябва да опитате и други, които с чиста съвест може да пропуснете.
10. САЩ
Много от популярните в САЩ храни произхождат от други кухни. Парчето пица е италианско. Пържените картофи са белгийски или холандски. Хамбургери и франкфуртери? Вероятно немски. Но в кухните в САЩ са така подобрени и допълнени през годините, че се превръщат в най-предпочитани за чревоугодници от цял свят.
Не пренебрегвайте и класическите американски ястия – мидена яхния, пай с лайм и салата Кобб, препоръчва CNN Travel.
Вкусно:
Емблемите на американската кухня са чийзбургер и бисквитки с шоколадов чипс. Светът нямаше да е същия без тази класика, изобретена още в 30-те години на миналия век.
Гадно:
Лишете се от fast food като Twinkies, торти Hostess и KFC.
Кои са любимите вериги за бързо хранене на известните?Повечето са фенове на McDonald's
9. Мексико
Ако имате право да се храните само с една световна кухня до края на живота си, мексиканската храна е един от най-разумните избори. Тя съдържа по малко от всичко и никога няма да ви омръзне.
Сред такосите, хеладосите и кесадилите ще откриете пикантността на гръцките салати и богатството на индийското къри; топлината на тайландската кухня и удобството на тапас.
Ако не знаете, Мексико е център на суперхраните.
Модерните авокадо, лайм, чесън с боб, шоколад с чили са източник на антиоксиданти и още куп полезни за здравето витамини и минерали. Същинска фиеста в устата ви!
Вкусно:
Опитайте моле – древен сос, приготвен от люти чушки, подправки, шоколад и магически заклинания.
Такос ал пастор: тако от печено на шиш свинско месо.
Тамалес: древна храна на маите, те представляват малки вързопчета, направени от царевично тесто и пълнеж, увити в листа от банан или царевица, след което задушени.
Гадно:
Тостадас: в общи линии същото като тако или бурито, но поднесено в хрупкава пържена тортила, която се разпада на парчета, щом я отхапете. Цялото удоволствие от вкуса изчезва.
Топ 10 на най-добрите ястия в светаВ списъка има доста познати ястия
8. Тайланд
Ако прелистите тайландска готварска книга, трудно ще намерите рецепта, по-кратка от една страница.
Комбинацията от толкова много билки и подправки във всяко ястие създава сложни вкусове, които се съчетават по перфектен начин. Пикантно, кисело, солено, сладко, дъвчащо, хрупкаво или по-воднисто – хармонозирането на всичко това не е проблем за тайландците.
С влияния от Китай, Малайзия, Индонезия, Мианмар и кралската кулинарна традиция, тайландската кухня съчетава най-доброто от много светове.
Вкусно:
Том ям кунг: Цветни нотки на лимонова трева, землист галангал, свежест от листата от кафир лайм и горещината на чилито.
Масаман къри: тайландско къри с ислямски корени.
Сом там: Популярната салата от зелена папая е леко кисела, изключително пикантна, сладка и солена. Тя е най-доброто от тайландските вкусове.
Гадно:
Пласом: Тази ферментирала риба, консумирана без готвене, е популярна в Североизточен Тайланд, но според експерти, честата консумация причинява рак на жлъчните пътища.
7. Гърция
Пътуването и храненето в Гърция изглеждат като оживяла снимка от лъскаво списание, но без фотошоп. Подобно на синьото море и белите сгради, маслините каламата, сиренето фета, пъстрите салати и печените меса са произведения на изкуството в чиния.
Тайната на гръцката храна? Голямо количество висококачествен зехтин.
Дар от боговете, той е сред най-изнасяните гръцки продукти и повлиява на начина, по който хората по света възприемат храната и здравословното хранене.
Вкусно:
Зехтин, намазан върху току що препечен пресен хляб с аромат на билки и чесън. Комбинацията с гръцка салата и плочка фета е божествена.
Гирос: Късното подвизи на добре почерпени с узо и гръцко вино туристи нямаше да са същите без сандвич от сочно печено месо, дзазики и хрупкава питка.
Гадно:
Яхния от прясно зеле с много лук, твърде преварени, след което смесени с ориз. Питателно, но лишено от наслада за небцето ястие.
Ето защо готвачите никога не поръчват тези 7 ястия в ресторантитеТе имат конкретна причина за това
6. Индия
Когато в една кухня подправките са толкова много, че месото и зеленчуците изглеждат като нещо второстепенно, знайте, че си имате работа с готвачи, отдадени на насладата от вкусове.
В индийската кухня няма правила за използването на подправки, стига да се получи нещо вкусно. Една и съща подправка може да придаде колорит на солени и сладки ястия, а понякога може да се консумира и самостоятелно.
Например, семената от копър се ползват като освежаващо дъха средство за храносмилане в края на храненето.
Вкусно:
Обикновената варена леща става вълнуваща гастрономическа изненада, както и да ви бъде поднесена.
Доса: палачинка с пълнеж от сирене до пикантни зеленчуци, идеална за обяд или вечеря.
Гадно:
Пиле по балти: Нещо като яхния с пилешко филе, изобретение на британския вкус, което вероятно е трябвало да изчезне заедно с колониализма.
5. Япония
Японците прилагат същата прецизност към храната си, както и към инженерните си разработки. Япония е родина на майсторите на суши и рамен, завладели кухните на най-известните и луксозни ресторанти по цял свят.
Тази кухня предлага представя ястията в различните сезони като визуална и кулинарна поезия. Там е почти невъзможно да попаднете на нещо лошо, което няма да ви хареса.
Вкусно:
Супа мисо: съчетава основните вкусове на японската храна, проста и здравословна.
Суши и сашими: кой може да предположи, че суровата риба върху ориз може да стане толкова популярна?
Темпура: съвършенството на пърженето. Никога не е мазна, тестото е тънко, леко и хрупкаво.
Гадно:
Фугу: Поръчате ли си това, може да рискувате живота си, тъй като отровната риба е потенциално смъртоносна, особено ако е приготвена от аматьор.
„Вкусни“ факти за сушитоТо не произхожда от Япония
4. Испания
Хапване, пийване, малко дрямка. След това да поработим два часа, а после пак на масата.
Така протича фиестата в страната с хедонистична култура на хранене. Цялото това обикаляне на барове и ядене на тапас, вечерята, започваща в 21 ч, безкрайните предизвикателства за небцето – Испания е мечта за гастрономи.
В кухнята цари същата необуздана страст, с която се танцува фламенко. От плодовете на Средиземно море до Пиренеите, от нотките на шафран и кимион на маврите до безумните молекулярни експерименти на Феран Адриа - испанската храна е вечна, но и авангардна.
Вкусно:
Jamon Iberico: Сушена шунка от полусвободни иберийски прасета, които обикалят дъбовите гори и се хранят основно с жълъди и естествени пасища. Отлежава най-малко 36 месеца и се втвърдява естествено, което подобрява текстурата и вкуса й.
Churros: най-добрата версия на сладкото пържено тесто в света.
Гадно
Световното известното гаспачо има много почитатели заради освежаващия си ефект и витамонозната бомба, която съдържа, но на практика е блудкава течна салата.
3. Франция
Дълбоко грешите, ако възприемате Париж само в клишето „Градът на влюбените“.
Столицата е популярна с двуседмичните ваканции за туристи, посветени на опознаването на комбинациите от вина и сирена. Питателната кухня ще изненада онези, които смятат французите за световни сноби в областта на храненето (нека не забравяме, че говорим за родината на пътеводителя "Мишлен").
Френски ястия като касуле, пот о фьо и пържола фрита са истинско откритие, когато се консумират в правилните бистра.
Вкусно:
Ескарго: Охлюви в масло и чесън с ароматни билки. Французите са превърнали слузестите вредители в градините, в световен деликатес, а вкусът им невероятен.
Макарони: Емблематичното сладко изкушение прилича на храна за еднорози. Всъщност всичко, което се продава във френските сладкарници изглежда като съвършенство от захар, вълшебен прах и… магия от горски феи.
Багета: нещото, което опитате ли веднъж, винаги ще искате да хапнете във Франция. Първата хапка е преобразяваща; последната е изпълнена с копнеж за още.
Гадно:
Фоа гра: Макар че е обявен за деликатес и част от френската кулинарна съкровищница, този специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица напоследък предизвиква разпалени дискусии.
Продава се цял като гарнитура към месо или под формата на мус, парфе или пастет. Защитниците на животните обаче осъждат жестокостта на насилственото хранене на птиците, за да се угои черният им дроб.
2. Китай
Искате ли нон стоп да се шокирате от менюто – идете в Китай. "Това може ли да се яде?" ще се превърне в ежедневен рефрен на безстрашния пътешественик.
Регионалните кухни са толкова разнообразни, че трудно може да се повярва, че са от една и съща нация.
Вкусно:
Свинско в сладко-кисел сос: класика в жанра, под най-различни форми.
Печено прасенце и патица по пекински: чудеса от различните технологии на печене, използвани от китайските готвачи.
Xiaolongbao: нещо като малки кнедли, пълни с късчета свинско и супа. Как поемат целия горещ бульон е загадката, на която се чудят туристите.
Гадно:
Супа от перка на акула: Ястие с голяма слава, за което обаче активистите настояват да спре да се предлага по пазарите и ресторантите в Китай, тъй като е сериозна заплаха за популацията на тези хищници.
1. Италия
Всичко е толкова просто. Вземете малко брашно, зехтин, чесън, може би домат или парче бекон, защо не и листо пресен босилек. Готово! Имате вълшебство в чиния.
Всички главни герои в италианската кухня са световни звезди. Те присъстват както в домовете на обикновени хора, така и в менютата на начинаещи готвачи и топ кулинари.
В това се крие геният им - италианската храна е храна и за стомаха, и за душата.
Вкусно:
Пица: Умопомрачително просто ястие, което обичат всички. Няма какво повече да се каже.
Биволска моцарела: топчета гъбесто, почти бяло сирене с фин вкус от мляко на воден бивол.
Кафе: Капучино само за закуска, казват италианците. Забравете това. Искаме този изтънчен вкус на истинско кафе целия ден и през цялата нощ.
Гадно:
Когато става въпрос за кралицата на световната кухня, изборът от какво да лишите сетивата си, оставаме изцяло на вас.
Тази класация е публикувана през 2013 г. През 2017 г. тя беше преформатирана и препубликувана, а след това актуализирана и публикувана отново през май 2023 г., уточняват от CNN.