„Вкусни“ факти за сушито

5604
„Вкусни“ факти за сушито

Милиони хора по света са лудо влюбени в сушито.

Суши ресторанти се появяват по целия свят и се превръщат в едни от най-успешните бизнеси през последните двадесет години.

Сушито е богато на протеини и ще ви засити бързо, без да дава излишни калории. Това е и причината много диетолози да го предлагат като един от най-добрите здравословни варианти за хранене навън.

Най-хубавото обаче е, че има толкова много различни вкусове и текстури, че е почти невъзможно някой - дори много придирчив човек, да не намери вкус, който да му се хареса.

Вижте 25 вкусни факта за сушито, които може би не знаете:


Според Оксфордския английски речник най-ранното споменаване на суши на английски може да се намери в книга от 1893 г., озаглавена „Японски интериор“. Има обаче спорадични препратки към суши и в други английски източници, датиращи от 1873 г. 

Ядете суши грешно, ако го правите с клечки, соев сос и уасабиАко има ресторант, в който няма начин да не срещнете известна личност, то това е Nobu

Противно на общоприетото схващане, суши не произхожда от Япония, а от район в Югоизточна Азия, където се отглежда ориз по поречието на река Меконг. След това техниката се разпространява в други области, като в крайна сметка се появява в Япония около 8 век сл. н.е.

Когато сушито е представено за първи път в японското общество, то е толкова високо оценено, че на хората им е позволено да го използват за плащане на данъците си.

Думата „суши“ означава „кисело е“, което отразява произхода на запазването му в сол.

„Автентичното“ суши, което обикновено се свързва с традиционната японска версия, се нарича Edomae-zushi. Това е сравнително скорошно изобретение, първоначално ограничено до района на Токио.

Модерният стил на суши е създаден от Hanaya Yohei през 1820 г. и се продава в щандове за бързо хранене. Смятало се е за бърза храна, защото не е ферментирало и може да се яде с пръсти или клечки.

Оризът за суши се нарича сумеши (ориз с вкус на оцет) или шари. Шари буквално означава „останките на Буда“, защото самият бял вид на ориза напомня на хората за тленните останки на Буда.

Около 99.9% от ориза за суши, който се сервира в САЩ, се отглежда в страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg