Три причини за рекордното поскъпване на олиото

4093
Три причини за рекордното поскъпване на олиото

© Pexels

Цените на едро на слънчогледовото олио по стоковите борси и тържища отново се повишават.

През изминалата седмица стоката е поскъпнала с 8 стотинки, до 3.08 лв./литър, а от началото на месеца нарастването е с 0.19 лева, показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От началото на годината слънчогледовото олио е поскъпнало с 16.6%, или с 0.44 лева за литър, докато за половин година поскъпването е с над 60 процента.


Подобно повишение на цената при по-ниско потребление и сериозна конкуренция на пазара е опасна тенденция. Защо се случва?

Македонско агнешко и полски яйца у нас за ВеликденЖивотните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено

Първата причина е съществено поскъпване на суровината, посочва вестник Стандарт.

По световните стокови борси слънчогледът се търгува около 750 долара за тон при 350-390 долара за тон година по-рано, което представлява почти двойно повишение.

Според данните на Агростатистиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изкупните цени на слънчогледа за една година са скочили с 55% - от 655 лв./тон без ДДС към 8 април 2020 г. до 1 015 лв./тон без ДДС година по-късно.

Втората причина е дефицит и намален износ.

Оказва се, че през февруари - април тази година не се отчита износ на слънчоглед - реколта 2020 г. от "Пристанище Бургас", а по предварителни данни на НСИ, през периода септември 2020 г. - януари 2021 г. износът на слънчоглед се свива със 17.6%, до 300.4 хил. тона.

Дефицитът на слънчоглед кара рефинериите да доставят суровината от чужбина, което също е фактор за поскъпването на слънчогледовото олио.

Вносът на слънчоглед през първите пет месеца на пазарната 2020/21 е в размер на 716.7 хил. тона - с 16.9% над отчетения за аналогичния период на миналия сезон, показват данните на Агростатистиката.

Третата причина засетите площи намаляват.

И още един съществен факт не само за наличието на дефицит на слънчогледа, но и за неговото задълбочаване, е, че за периода 9 април 2020 г. - 8 април 2021 г. засетите със слънчоглед площи са намалели над 3 пъти - от 128 154 хектара до 38 965 хектара, сочат още данните на Агростатистиката на МЗХГ.

Затова и протнозите на агроекспертите са единодушни – олиото ще продължи да поскъпва.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg