Коментар на Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт и Олга Йорданова, портфолио мениджър в управляващото дружество, за случилото се на БФБ-София през 2010 година, както и очакванията им за настъпващата 2011 г.:

„Преминала в сянката на негативния тренд, 2010 година едва ли може да бъде определена като печеливша за повечето инвеститори на Българска фондова борса (БФБ). Очакванията на анализаторите се насложиха върху настроенията на капиталовия пазар и негативният сентимент беше водещ почти през цялата година.

Загуба на доверие, ниска активност, нелогични флуктуации и липсата на всякаква корелация с външните пазари, се оформиха като запазена марка за БФБ. Не малка роля за ситуацията привнесе несигурната и хаотична икономическа политика на правителството, отблъскваща инвестиционните интереси от фондовия пазар.

Индексите - от губещи към още по-губещи

2010 г. тръгна относително добре и още през февруари борсовите индекси отбелязаха първия си годишен рекорд. За съжаление, той остана единственият връх в постиженията на пазара и в месеците след него БФБ изпадна в зимен сън по никое време. Едва с настъпването на есента станахме свидетели на новини, които значително повишиха борсовата активност, но заедно с нея, превърнаха индексите от губещи в още по-губещи.

Като съвсем логичен резултат от влиянието на тези фактори поне три от четирите борсови индекса на БФБ вероятно ще приключат 2010 на червена територия.

До момента най-силно представящият се измерител от началото на годината е ценово-претегленият BG 40, губейки само 1.68% (всички процентни данни са получени от сравнението между стойностите в началото на 2010 г. и тези от 28 декември 2010 г.) изчислено към стойността на индекса. Този резултат му дава добри шансове да завърши 2010 г. единствен с положително изменение. Показанията при него са изцяло следствие от спецификата на изчисляването му, която се формира основно на база търговията с 3-4 емисии с по-високо ценово тегло.

Доброто годишно представяне до момента на Албена (с нарастване над 21%) и Корпоративна търговска банка (+12%) са основните помощници, благодарение на които BG 40 много вероятно ще приключи годината с незначителна загуба или дори над нулата.

Другите три борсови индекса остават далеч назад в годишната негативна класация. С най-голям спад за 2010 г. се оформя да завърши водещият SOFIX, който до момента отписва 13.57% от стойността си. Главните виновници за този резултат са акциите на Българо-американска кредитна банка, Еврохолд и Индустриален холдинг България, реализирали годишни спадове от около 40%. Отличниците на индекса, натрупали повече от 20% повишение от стойността си в началото на 2010 г., са Албена и Стара планина Холд.

Спорът между трето и четвърто място в годишната класация на борсовите индекси ще бъде между имотния измерител BG REIT и равнопретегления BGTR30, включващ 30-те най-печеливши компании. Последният, поради своята методика се счита за най-представителният индикатор на пазара, който въпреки тази си обективност, също не носи радост за инвестиралите в неговите компании и до вчера те му носят годишно понижение от 8.26%.

При имотния индекс BG REIT, седемте дружества в него се очертават да приключат годината със силен поляритет. Положителният годишен ръст от близо 40% на Фонд за недвижими имоти България е туширан от негативните резултати на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт, Еларг ФЗЗ и ФеърПлей Пропъртис. В резултат, балансът е отново в полза на червения цвят, като индексът губи 9.96% към 28 декември.

Разликата между него и BG TR30 може бързо да бъде стопена, поради активните прехвърляния на АДСИЦ-и в последните сесии, продиктувани предимно от желанията за положителни годишни преоценки на някои инвестиционни потфейли.

Компаниите - има и печеливши

В класацията между печелившите и губещите компании на БФБ сред по-активните емисии, Мостстрой оглавява рейтинга за най-добър анти-мениджмънт, който след поисканата несъстоятелност изтри 91.51% от стойността за своите акционери. Разочарованието от псевдо имиджа на същия мажоритарен собственик се пренесе и върху друг рекордьор от близкото минало - Холдинг Пътища, който спадна със 70.22% от началото на 2010 г. до 28 декември.

Отличниците за 2010 г. съвсем логично са ескпортно ориентирани компании, работещи в сектора на стоките и материалите с инвестиционно предназначение. Възстановяването на търсенето на международните пазари донесе нарастване от точно 100% за Алкомет, който е фаворитът в позитивната класация. През август компанията отчете най-високите резултати, постигнати от нейното създаване до момента, а през октомври приключи инвестиционна сделка на стойност 7.5 млн. евро, насочена към повишаване на производителността на фолиеви продукти.

В позитивната класация се наредиха още ЕМКА (+54.13%), Хидравлични елементи и системи (+96.81%), Индустриален капитал холдинг (+36.33%) и Стара планина Холд (+43.56%).

Разбира се, в оставащите 2 търговски сесии до края на 2010 г., традиционният предновогодишен борсов маратон между инвестиционните портфейли на банките, пенсионни и договорни фондове, може да промени печелившите и губещите. Темпото се диктува изцяло от наближаването на края на годината, който за всички се явява и счетоводен край и всеки иска да покаже възможно по-малка загуба или поне някаква годишна доходност.

Какво се случи през годината

В челото на негативната серия за БФБ през 2010 застана първата в историята поискана несъстоятелност на публично дружество, след като в началото на октомври Мостстрой депозира молба за откриване на такова производство. Наред с лошия дългов мениджмънт, един от факторите довели до това печално състояние на компанията и няколко свързани с нея дружества, е установената практика на държавата да забавя изплащането за изпълнени поръчки. Дали ще се намерят начини за оздравяване на компанията или съдът ще удовлетвори на по-горна инстанция несъстоятелността - развръзката предстои, като сагата може да не приключи и през 2011 г.

Пак през октомври разтърсващ ефект на пазара донесоха намеренията за прехвърляне на част от активите на пенсионните фондове към Националния осигурителен институт. В резултат от хаоса в данъчната и осигурителната политика на правителството, пазарът отчете рекорден спад през месеца, като помете плахия оптимизъм от добрите икономически прогнози пред страната.

Равносметката от правителствените еквилибристики по отношение на пенсионната реформа ясно показа колко лесно може да настъпи обрат в инвеститорските настроения. Породената несигурност и неизвестност от всяко (пред)последно решение на управляващите, доведе до застой на пазара. За съжаление, този привиден и спокоен паритет доубиваше крехката стабилност на БФБ, особено на фона на случващото се на чуждите пазари.

Ноември донесе нова порция негативизъм, след серия от големи разпродажби от страна на Landsbanki. Затваряйки своя инвестиционен портфейл, национализираната исландска банка изтри капитализацията за години назад на няколко дружества със специална инвестиционна цел и Еврохолд България. Нанесените щети не свършиха само с тях. Натискът върху почти всички ликвидни позиции, съчетан с плиткостта на нашия пазар, се мултиплицира върху цялата борса и доведе до нов спад в равнищата на индексите.

2010 ще се запомни и с прецедента, при който държавата увеличи под условие капитала на борсата, придобивайки мажоритарен дял в нея. Тепърва предстои да видим дали добрите намерения зад това начало ще завършат с намирането на стратегически инвеститор в борсовия оператор. Одобрения наскоро проспект за листването на акциите на самата борса дава частичен отговор за правилността на поетата посока от новото ръководство. След 6-ти януари, когато борсовите книжа ще направят своя публичен дебют в търговията, се очаква най-после да дадат справедлива стойност за притежателите им, някои от които чакат повече от 12 години.

Тази относително позитивна новина сама по себе си към момента не носи особена стойност за участниците на капиталовия пазар и може много бързо да избледнее на фона предложенията за повишения в Тарифите на БФБ и Комисията за финансов надзор. Новите такси и комисиони, които се очаква да влезнат в сила скоро, съчетани с традиционно ниската активност на БФБ, могат да поставят капиталовия пазар под нова трайна карантина.

Отиващата си година оставя и горчивия вкус от по-активната консолидация на капиталовата индустрия. Под натиска на кризата и липсата на предсказуемо бъдеще в поведението, редица управляващи дружества и инвестиционни посредници върнаха своите лицензи или приеха нови акционери-собственици. Повишаването на годишните такси от страна на Комисията за финансов надзор вероятно вместо приходи към нея ще генерира нов обем администриране от още върнати лицензи.

Какво НЕ се случи през годината

Лекарствата, които не се изписаха, но това не навреди много на БФБ бяха две основни.

Сребърният Фонд - една от най-спряганите теми през годината. Прекаленият фетишизъм по ресурса в него и идеята за определящата му роля за нивото на пазара ни, бе дълго коментиран казус по медиите. Зад искането, част от Сребърния фонд да намери приложение на БФБ по-скоро прозираше желание за осребряване на застояли позиции от няколко по-големи участника на пазара.

Другата панацея беше вечната приватизация, която от 2004 г. насам „става" на БФБ и касае най-вече акционерите в Булгартабак Холдинг. Отминаващата година добави в този желан списък редица предприятия от сегашния Български енергиен холдинг и ЕОН.

В крайна сметка и през 2010 стана повече от ясно, че каквото и да се приватизира през БФБ е събитие, което непрекъснато носи нужната искра, но пламък така и не се получава.

Борсата през 2011 - надеждите за ръст са все по-близки

Въпреки че към момента се очертава поне 3 от 4-те индекса да завършат отиващата си година със загуби, през последните седмици се забеляза силно повишена активност на БФБ. Големият обем сделки и високите обороти отново събудиха интереса на инвеститорите. Тази извънредна активност се смята, че е продиктувана предимно от годишното счетоводно приключване и преоценки на инвестиционните портфейли.

Дори и да е така, положителният тренд по повечето емисии дава нови надежди на участниците на БФБ, че бичите настроения ще се пренесат в следващата година с по-трайна добавена стойност за индексите.

В последните седмици на отиващата си година станахме свидетели и на няколко обявени намерения за увеличения на капитала при дружества, търгувани на БФБ. Подобни вести показват, че компаниите от капиталовия пазар имат нужда от ресурс, но също така тези новини могат да бъдат и предвестник на дълго чакания край на борсовия застой, в който повече от година се намира БФБ.

Прогнози 2011

Последните макроданни дават индикации, че икономиката на страната се отлепва от дъното, което би трябвало да даде тласък и на БФБ. Действията на чуждите инвеститори донякъде потвърждават същото. Разбира се, статистическите данни и въпросните действия не дефинират автоматично директен растеж за индексите на БФБ, но дават обективен сигнал за очакванията. От друга страна, докато инвеститорските пари не припознаят необходимия комфорт и стабилност в политиката на страната ни като цяло, те няма да се завърнат на БФБ, не само през 2011 година.

От техническа гледна точка, графиките на водещия индекс SOFIX все още не подкрепят еднозначно очакванията за ръст. Първите плахи пробиви на ключовото ниво от 370 пункта са налице, но за да се говори за смяна на посоката и положителен тренд трябва първо да станем свидетели на трайно задържане на стойностите на индекса над това ниво. Едва тогава можем да дефинираме областта на позитивизма си.

Анализирайки всички „за" и „против" за 2011 г., очакваме умерен, на моменти до силен тренд нагоре, който постепенно да възстанови интереса и доверието към инвестиции на БФБ. Първите финансови отчети за следващата година ще имат ключов характер за бъдещите намерения на борсовите играчи.

Именно покрай оповестяването им може да има завишена волатилност и силни корективни движения, които да възстановят баланса между цена и стойност при някои от компаниите на БФБ. С нарастването на положителните резултати ще се завръща и изчезналата корелация с външните пазари, която през 2010 г. тотално липсваше.

Пожелаваме по-успешна година за всички участници на Българска фондова борса!"