BofA: Защо е време отново да залагаме на развиващите се пазари

1357
BofA: Защо е време отново да залагаме на развиващите се пазари

Щатската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch прекрати „мечите си очаквания“ за развиващите са пазари и обяви оптимистични прогнози в средносрочен план за тях.

Индексът, следящ представянето на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets се повиши с около 6% от началото на годината, но все още регистрира спад от над 30% за последните пет години.

Според банката, това прави пазарите в Азия атрактивни на база съотношенията цена/печалба и цена/счетоводна стойност, не само когато те се сравнят със същите в исторически план, но и при сравнение с останалите пазари.

„Ефектът на по-слабото представяне на развиващите се пазари през последните пет години е силен фактор за бъдещите им резултати. Смятаме, че балансът на рисковете е напълно противоположен“, се казва в анализ на банката. „Инвеститорите могат да излизат от бункерите и да правят дългосрочни бичи залози“.

Развиващите се пазари получават тласък и от наскорошното поскъпване на долара, което прави техните валути по-конкурентни.

С отчитане на инфлацията доларът е поскъпнал с 33% от средата на 2011-та година до началото на тази година.

Силната обезценка на валутите на развиващите се страни, обикновено стимулира съществено икономиките им, като прави стоките им по-конкурентни на международните пазари.

„Евтините валути правят активите в тези страни дори още по-атрактивни, като подобряват маржът на печалбите на износа“, се коментира още в доклада.

В допълнение, провежданата реформа в държавните предприятия, които съставляват около 50% от пазарната капитализация на някои пазари, също ще наклони везната в полза на развиващите се страни, смятат още от щатската инвестиционна банка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg