Брокери: Не се очаква сериозно раздвижване тази седмица

1447
Брокери: Не се очаква сериозно раздвижване тази седмица

Ще се промени ли ритъмът на борсата тази седмица или ниската активност ще продължи да тормози инвестиращите на БФБ-София и през следващите пет работни дни? Този въпрос коментират трима експерти от пазара:

Димитър Георгиев, брокер, ЕЛАНА Трейдинг

След впечатляващото представяне на българския пазар през януари и февруари, той трайно навлезе в добре познатото старо състояние - ниски обе ми и незначителни изменения на индексите.

Няма причина да не очакваме това да продължи и днес, а и през цялата седмица.

Предстоящите общи събрания на редица публични дружества отново няма да дадат импулс у пазарните участници. С оглед на неубедителното представяне на пазарите в САЩ и Европа от петък, по-вероятно е поредното минимално изменение на индексите днес да е в негативна посока.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

След спадането на оборотите през последния месец и търговия на индексите в доста тесен рейндж, не очаквам сериозно раздвижване на пазара и големи изменения в цените на компаниите.

Като че ли отчетите са отразени в текущите котировки на дружествата и единствено появата на нов катализатор, като продажбата на част от енергийните компании или Булгартабак-Холдинг, може да тласне пазара в една или друга посока.

Намесата на големи институционални инвеститори също би бил добър знак за БФБ-София, но засега огромен интерес за това не се забелязва.

Бранислав Ганозов, брокери, ФАВОРИТ

Мисля, че започващата седмица ще бъде по-богата на събития и новини от предишните и е напълно възможно да започне леко активизиране на търговията на Българска фондова борса - повишаване на оборотите и борсовите индекси.

Започва сезонът на годишните общи събрания на публичните дружества, като някои от тях вече обявиха намерения за разпределяне на част от печалбата като дивидент.

В сряда започва и поредния централизиран публичен търг за продажба на държавния дял в 26 дружества, като за част от тях ще може да се наддава и с компенсаторни инструменти.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg