Как се представят фондовете от началото на годината?

2257
Как се представят фондовете от началото на годината?

В началото на годината обобщихме представянето на родните инвестиционни фондове, като стигнахме до извода, че като цяло те са си свършили работата. Само седем фонда се представят по-зле от индекса на сините чипове SOFIX през 2015 година.

Въпросът, който възниква сред инвеститорите, е как стартира годината за взаимните фондове, в условията на турболенция на световните фондови пазари.

За сравнение - само един-единствен инвестиционен фонд на щатския пазар е донесъл доход. И този фонд не е особено популярен и голям. Името му е Hussman Strategic Dividend Value, а доходността му от началото на годината е едва 0.6%, според данни на Morningstar. Фондът е с активи от едва 7.4 милиона долара, като през изминалата година е донесъл загуба от над 8%.


Вижте още: В какво да инвестираме през 2016 г.?

Как стоят нещата у нас от началото на годината?

Индексът на синиите чипове SOFIX е загубил минималните 2.1% от началото на годината, което - на фона на загубите на световните фондови пазари, е много добро постижение.

Сред 108-те фонда, влизащи в статистиката на БАУД, цели 23 са с доходност по-лоша от тази на индекса. Основната част от тях са фондове, инвестиращи на глобалните пазари.

Вижте още: Пет признака, че е време да се отървете от инвестиционния си фонд

Трите фонда, донесли най-големи загуби за инвеститорите, са СКАЙ Финанси с отрицателна доходност от 8.29%, ДФ „Експат Имърджинг Маркетс Стокс”, донесъл загуба от 7.95% и ДФ "Експат Глоубъл Екуитис" с минусов доход от 7.85%

На противоположния фронт, при фондовете, донесли най-добър доход за инвеститорите от началото на годината, са ДФ Астра Ценни Метали с позитивен доход от 9.6%, ДФ Астра Плюс с доход от 4.43% и ЦКБ Актив 3.35%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg