Т. Бечева: Ръстът може да се окаже временно явление

1610
Т. Бечева: Ръстът може да се окаже временно явление

„Основните индекси добавиха около 7% от началото на месеца и засега успяват да задържат нивата си, въпреки спада в понеделник", коментира Тамара Бечева, аналитик в ЕЛАНА Трейдинг за Profit.bg.

Експертът добави веднага, че летният сезон е в разгара си и няма изгледи инвеститорите да се активизират в краткосрочен период.

„Отчетите също не предизвикаха интерес и останаха почти незабелязани", посочи още Бечева. „Те обаче изпълниха основната си функция - внесоха успокоение на пазара, че водещите компании постепенно подобряват резултатите си".

Според аналитика текущото покачване на борсата е следствие по-скоро на липсата на участници, отколкото на някаква конкретна причина.

„Твърде вероятно е ръстът да се окаже временно явление и SOFIX отново да влезе в някакви граници. Настроенията в чужбина са негативни и това допълнително ограничава движението нагоре", каза в заключение Тамара Бечева.

Повечето от индексите на БФБ приключиха борсовата търговия в понеделник с понижения - SOFIX (-0.95%, 393.44 пункта), BG 40 (-0.51%, 112.51 пункта) и BG TR30 (-0.66%, 295.44 пункта). Единственото повишение бе за BG REIT (+1.28%, 41.08 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши с малко 800 хил. лв. От тях 410 лв. се дължаха на сделки с облигации. През деня се търгуваха акции от 65 емисии. Повишение в цената имаше при 23 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg