Вл. Малчев: Сякаш акциите на Адванс и Доверие се подценяват

1520
Вл. Малчев: Сякаш акциите на Адванс и Доверие се подценяват

„Напоследък статуквото на пазара отново стана непоклатимо, поради което едва ли и днес ще видим някаква забележителна търговска сесия, но с наближаването на влизането в сила на промените в SOFIX напрежението при новите му членове ще продължи да се покачва", коментира Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж, за Profit.bg.

„Струва ми се, че акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ и Доверие Обединен Холдинг АД се подценяват от спекулантите, като се набляга основно на Зърнени храни България АД и Стара планина холд АД", смята експертът.

Т.е. погледите, според Владимир Малчев, ще са насочени основно към тези позиции, както разбира се и към двете емисии на Химимпорт, които, в последно време стана традиция, да са обект на непрекъснати изкупувания от инвеститорите, което пък привлече вниманието и на спекулантите.

Основните индекси на БФБ приключиха борсовата търговия във вторник на положителна територия - SOFIX (+0.76%, 396.54 пункта) и BG 40 (+0.97%, 112.20 пункта). На плюс затвори и BG TR30 (+0.34%, 297.61 пункта). Единственото понижение бе при BG REIT (-0.73%, 40.84 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар бе под 278 хил. лв. През деня се търгуваха акции от 63 емисии. Повишение в цената имаше при 32 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets one year after the crisis
# 0
12:09 | 17 September 2010
При стойности на Софикс от около 1900 пункта в края на 2007 г. и сегашни нива от около 400, средната стойност на този борсов индекс е около 1150. Това усредняване няма нищо общо с популярния виц от времената на социализма за свинското със зеле. Просто елементарна математика. При категоричен дългосрочен бичи тренд, започнал през миналата година, акциите на съответните дружества, търгувани на фондовия пазар в страната би трябвало да се разглеждат като подценени. Поне докато въпросния индекс не достигне т. нар. равновесни стойности от около 1100 - 1200. Тогава и пазарно определяните цени на акциите ще достигнат своите реални стойности. При сегашното, след кризисно състояние, стойността на активите на дружествата е значително по-голяма от тяхната пазарна капитализация. Поради това и Министерството на финансите, като принципал на държавата, придоби контролния пакет от акциите на Българската фондова борса - София АД. С намерение за следващата продажба на част от закупените и платени по номиналната им стойност акции на реални и пазарно определени цени. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
наблюдател
# 1
11:09 | 15 September 2010
съгласен съм с мнението на колегата по-горе..Повечето акции са изключително подценени на БФБ...не мисля, че по време на криза коефициентите на компаниите са особено показателни....По-малката печалба, не оправдава такова падане на капитализацията на една компания, чиито активи ликвидационната стойност е по-голяма от пазарната оценка на акцията
Common Stocks
# 2
09:09 | 15 September 2010
Според мен повечето акции на публичните дружества, търгувани на регулирания от Българската фондова борса пазар на ценни книжа, са значително подценени както и спекулантите, така и от многобройните институционални и индивидуални участници. След приключването на финансовата криза, световните фондовите пазари се възстановяват най-бързо. Българските борсови индекси започнаха възходящите си тенденции през първото тримесечие на миналата година. От тогава до сега, увеличенията в техните стойности са между 40 и 80 %. Изключение от тази обща тенденция за нарастване на индексите на капиталовия пазар, е индекса на дружествата със специална инвестиционна цел или т. нар. имотен индекс. Написаният коментар разбира се не е препоръка или съвет за купуването на акции или други видове ценни книжа. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg