Индексите почервеняха в четвъртък

1308
Индексите почервеняха в четвъртък

Желанието за прибиране на печалби от някои позиции надделя и днес. За разлика от вчера обаче, когато повечето индекси успяха да обърна негативната посока в края на търговската сесия, то днес червеният цвят е преобладаващ.

Понижението при българските индекси в четвъртък е - SOFIX (-0.21%, 379.60 пункта), BG 40 (-1.14%, 118.57 пункта) и BG TR30 (-0.76%, 319.18 пункта). Единствен BG REIT отчита повишение, което е от +0.30%, на 46.11 пункта.

Посочените по-горе резултати обаче се дължат на не толкова голям оборот на регулиран пазар. За деня той надвишава с малко 517 хил. лв. От тях 69 хил. лв. се дължат от сделки с акции на дружества със специална цел и по-конкретно от книжата на ФНИ България.

По позицията днес се прехвърлиха 100 070 лота срещу единична цена от 0.60 лв., или за общо 60 хил. лв. Търговия не се отрази върху стойността на фонда.

И днес наблюдавахме резки колебания в цената при Булленд инвестмънтс (+18.74%, 0.659 лв.).

Спадът при ЦКБ и ПИБ бе овладян днес. Книжата на ЦКБ затвориха редовната търговия с минимална загуба от 0.08%, до 1.269 лв., а тези на ПИБ отчетоха повишение от 1.19%, на 2.55 лв. за лот.

За разлика от тях, акциите на БАКБ се върнаха с близо 2%, до 9.80 лв. Да припомним, че засега от ЦКБ и AIB (основен акционер в БАКБ) се въздържат от коментари по повод новината за евентуалната продажба на акции от капитала на БАКБ.

На нивото си от вчера останаха книжата на КТБ, а именно 65 лв. за бройка.

Солиден ръст в цената има при акциите на Биовет (+5.44%, 9.70 лв.). Агенция Фокус информира днес, че Citi Venture Capital International (CVCI) е вече собственик на 37% от капитала на Хювефарма, придобит срещу 75 млн. евро. Хювефарма е мажоритарен собственик на Биовет.

„Сделката включва първоначално емитиране на ценни книжа, както и закупуването на акции от съществуващите акционери с контролен дял, включително и от Адванс Пропъртис ООД. Приключването на сделката беше предмет на изпълнението на няколко условия, както и издаването на определени законови разрешения, които вече са получени", се казва в съобщението.

Да припомним, че Хювефарма, чрез Биовет, започна през октомври строителството на нов завод за „Биотехнологии и фармацевтични продукти" на своята производствена площадка в Разград. Стойността на инвестицията е 25 млн. евро и ще бъде реализирана за 12 месеца. В резултат на това производственият капацитет на Биовет-Разград ще се увеличи двойно. Продукцията ще е предназначена за пазарите в ЕС и САЩ.

Билборд продължава да привлича вниманието, като днес по позицията се прехвърлиха 55 335 книжа. В една сделка бяха пласирани 50 000 книжа, при цена от 0.801 лв. Цената на затваряне в четвъртък е 0.85 лв., което е повишение на дневна база от 2.41%.

Книжата на Агрия Груп Холдинг също се представиха добре, като поскъпнаха с 3.90%, до 4 лв. за лот.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg