Цв. Цачев: Инфлацията работи за капиталовия пазар

1071
Цв. Цачев: Инфлацията работи за капиталовия пазар

Повишаването на депозитите на населението е една от причините за дългосрочен оптимизъм, когато става дума за развитието на фондовата борса в България, коментира в блога на Елана Трейдинг Цветослав Цачев.

Една не малка част от тези пари трябва да се насочи към инвестиции в акции, за да може отново капиталовият пазар да извършва основната си функция на място за набиране на средства. В момента стагнацията е изключителна и успешните емисии разчитат основно на мажоритарните собственици, а не на покупки от широк кръг инвеститори.

Привличането на малка част от депозитите към капиталовия пазар ще бъде комбинация от две събития. Първото е доходността от инвестициите, включително и чрез взаимните фондове. На второ място е търсенето на защита от инфлацията, която вече започна да изяжда реалната стойност на спестяванията. Връзката между реалната лихва и представянето на фондовата борса е косвена, защото високата инфлация показва икономическата активност в страната и ръст на паричните агрегати.

Графиката представя зависимостта между движението на SOFIX и равнището на лихвата по едногодишен депозит след изваждане на инфлацията. Двете години с екстремни стойности са 2007 и 2009. При първата от тях имаше борсов бум, а капиталите търсеха по-доходна алтернатива под влияние на инфлация, измерена с двуцифрен процент. През 2009 г. имаше точно обратното. Акциите се възстановиха слабо, защото нямаше стимул за търсене на риск, а инвеститорите вече се бяха опарили от динамиката на пазара.

Населението търси по-дългосрочни инвестиционни възможности. Това се вижда осезаемо в структурата на депозитите в лева по матуритета им.

 

През последните две години се наблюдава трайно нарастване на дела на депозитите с падеж над шест месеца. Това показва дългосрочния характер на спестяванията на населението, както и търсенето на по-високи лихвени проценти.

Фондовата борса е следващата стъпка на тези капитали, от която обаче спестителите изискват доза сигурност и история на печалбите. Засега тя се възприема само с големите загуби от 2008 г. Пазарът се нуждае от публични предлагания на атрактивни компании, които да бъдат презаписани и които да се търгуват с големи печалби след листването си. Само че скоро такива сделки не се задават и пари на борсата може да се правят единствено от по-активните инвеститори, които не се плашат да купуват при падащ пазар или да продадат след всеки растеж на цените.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Very well diversified assets
# 0
11:07 | 28 July 2011
Разбира се, че инфлацията "работи" за капиталовия пазар. Когато лихвените проценти по депозитите, предлагани от банките, са еднакви с годишната инфлация, за предпочитане е парите да се инвестират в собственост. Акциите са ценни книжа за собственост в съответното акционерно дружество. Облигациите са ценни книжа за дълг. Написаното не е препоръка или съвет за инвестиране в ценни книжа.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg