Доц. д-р Маню Моравенов: 2022 г. ще бъде дори по-успешна за пазара BEAM

14874
Доц. д-р Маню Моравенов:  2022 г. ще бъде дори по-успешна за пазара BEAM

© Българска фондова борса

Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари. По време на забележителната си кариера той заема редица ръководни длъжности в институции и неправителствени организации на българския капиталов и инвестиционен пазар, сред тях са Комисията по ценни книжа и фондови борси (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Националната комисия по корпоративно управление и др. През последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите, както и ръководенето на процесите при различните източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, емитиране на облигации, IPO-та и капиталово финансиране. 

В края на 2021 година, в която Българска фондова борса отчита една от най-добрите си години, се свързахме с него, за да обобщим свършеното през последните 12 месеца и да начертаем планове за следващата година. Ето какво каза Моравенов пред Profit.bg

Г-н Моравенов, към края сме на 2021 година. Каква бе тя за Българска фондова борса?

Годината беше много успешна и смятам, че сме в началото на нов цикъл на растеж на българския капиталов пазар. Ръстът на индекса SOFIX е 42% на годишна база, а оборотите са близо удвоени. За първи път от 15 години имаме 7 IPO-та за една година.

Борсата успя да разпредели доста сериозен дивидент за първото полугодие. Това ли можем да очакваме и за в бъдеще – да сте дивидентна компания?


Тази година борсата получи освен стандартния си дивидент от 50% от годишната печалбата на БНЕБ, така също и част от натрупаната неразпределена печалба на Енергийната борса за последните 5 години. Също така за първа година БФБ разпредели полугодишен дивидент. Това, което може да се очаква в бъдеще, е подобряване на оперативния резултат на БФБ и традиционен приход от дивидент от БНЕБ в размер от 50% от печалбата й.

Пазарът BEAM е един от успехите ви през настоящата година. Наши изчисления сочат, че седемте дружества са набрали над 23 млн. лева. Какви са очакванията за 2022 година, има ли вече интерес от нови компании?

Да, интересът е дори по-голям спрямо края на миналата година. Очаква се и вдигането на прага за 12-месечно набиране от 3 на 5, а може би дори и на 8 млн. евро. Смятам, че 2022 ще бъде дори по-успешна за пазара BEAM от 2021 година.

Предстои ли и създаването на индекс с компаниите от BEAM, за да може на по-късен етап да се създаде и борсово търгуван фонд върху него?

Да, предстои, но преди това на този пазар трябва да се регистрират поне 15 емисии.

Планират ли се промени в изискванията за основните индикатори през следващите години? Мнението на голяма част от пазарните наблюдатели е, че SOFIX следва да се промени, за да може да включва най-качествените компании у нас.

Методологията на SOFIX е такава, че реално включва най-качествените компании, но от гледна точка на тяхното борсово представяне. Просто е необходимо някои от новите и интересни компании да пораснат и да увеличат ликвидността си. Тогава те по естествен път ще се присъединят към индекса.

От тази година на борсата вече могат да се търгуват и книжата на световноизвестни компании. Това ли е начинът да накараме все повече хора от страната да започнат да инвестират?

БФБ и нейната платформа за търговия са една от многото инвестиционни алтернативи за инвеститорите във финансови инструменти. В тази връзка, за да бъде привлекателен един пазар той трябва да предлага достатъчно инструменти за инвестиране. Атрактивните български акции са ограничен брой и тяхното увеличение става бавно във времето. Добавянето на още 200 атрактивни и ликвидни инструмента за инвеститорите към пазарите на БФБ няма как да не увеличи инвестиционния интерес.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg