Дружество за събиране на вземания ще търси 2 млн. лв от борсата

1357
Дружество за събиране на вземания ще търси 2 млн. лв от борсата

Комисията за финансов надзор одобри проспект за първично публично предлагане на емисия акции, които ще бъдат издадени от Капман Дебтс Мениджмънт АД.

Емисията е в размер на 2 млн. броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка една, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на дружеството.

Минимумът, при който увеличението на капитала ще е успешно, ще бъде 1 млн. лв.


Основният фокус в бъдещата дейност на емитента са инвестиции във вземания по кредити и други форми на финансиране, факторинг, цедиране и цесиране, събиране на банкови и междуфирмени задължения, посредничество при кредитиране, придобиване на участия в кредитни институции или в други финансови институции, гаранционни сделки.

Тази дейност ще бъде осъществявана след успешно увеличение на капитала с минимум с 1 млн. лв и съответно вписването на емитента в регистъра на БНБ по чл. 3а от ЗКИ (бел. ред. Кредитния регистър за небанкови финансови институции).

Първоначалният фокус на инвестициите ще бъде върху придобиване на просрочени вземания в секторите: производство и търговия с промишлени стоки, сектор туризъм –
хотелиерство и ресторантьорство, сектор транспорт.

Интерес ще представляват основно придобиванията на вземания от страна на банките, каза за Profit.bg Николай Ялъмов, изпълнителен член на Съвета на директорите.

Дружеството вече има решение на общото събрание, че по решение на Съвета на директорите ще може да увеличава капитала до 70 млн. лв в следващите 5 г.

„Това ще се случи според нуждите на дружеството и при намирането на изгодни сделки за компанията“, уточни Ялъмов.

Развиващата се в световен мащаб рецесия би довела до повишаване на необслужваните кредити към търговските банки и увеличаване на мащабите на междуфирмената задлъжнялост, което се очаква да рефлектира пряко върху броя просрочени вземания и съответно необходимостта от консултантски услуги във връзка с тяхното управление и капиталов ресурс за тяхното финансиране, посочват от дружеството.

Към момента основният акционер на “Капман Дебтс Мениджмънт” АД, в лицето на Капман Холдинг, планира да вземе участие в последващи увеличения на капитала, но размерът на неговото участие ще бъде определен в зависимост от параметрите на предлагането и постигнатите споразумения при предварителните разговори със заинтересовани инвеститори.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg