ЕС глобява Intel с 376,36 млн. евро за нарушения на пазара на чипове

1236
ЕС глобява Intel с 376,36 млн. евро за нарушения на пазара на чипове

© Unsplash

Европейската комисия наложи поредна глоба от 376,36 млн. евро на Intel за нарушаване на антитръстовите правила на пазара на компютърни чипове, съобщава Euronews.

Глобата е свързана с практиките на Intel по отношение на господстващото й положение на пазара на централни процесори (CPU) x86, които според ЕС са изключили конкурентите от съответния пазар.

ЕК наложи глоба в размер на 1,06 млрд. евро през 2009 г., след като постанови, че Intel е участвала в две конкретни незаконни практики.


ЕС твърди, че компанията е предоставяла изцяло или частично скрити отстъпки на производителите на компютри, при условие че те закупуват по-голямата част от своите процесори x86 от Intel (условни отстъпки), и е плащала на производителите, за да спрат пускането на продукти, съдържащи процесори x86 от конкурентни компании.

ЕС окончателно одобри Закона за чиповете, инвестира 43 млрд. евро в сфератаРегламентът цели засилване на позициите на региона на световния пазар на полупроводници

През 2022 г. Съдът на Европейския съюз отмени решението на Комисията от 2009 г. относно практиката на Intel за отстъпки.

Институцията обаче потвърди, че практиките на Intel за налагане на явни ограничения представляват злоупотреба с господстващо положение на пазара съгласно правилата на ЕС.

ЕС заяви, че Intel не е обжалвал частта от решението от 2022 г., с която се потвърждава незаконосъобразността на тези ограничения, което му позволява да наложи намалена глоба от 376,36 млн. евро въз основа на конкретните нарушения.

Intel прави „най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия“Компанията ще инвестира 30 млрд. евро, а Берлин ще добави 10 млрд. субсидии

"Intel е плащала на своите клиенти, за да ограничат, забавят или отменят продажбата на продукти, съдържащи компютърни чипове на нейния основен конкурент. Това е незаконно според нашите правила за конкуренция", заяви Дидие Рейндерс, комисар, отговарящ за политиката на ЕС в областта на конкуренцията.

"Нашето решение показва ангажимента на Комисията да гарантира, че сериозни нарушения на антитръстовите правила няма да останат ненаказани", добави той.

Intel не отговори на запитването за коментар по темата от Euronews.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

asda services
# 0
14:09 | 23 September 2023
Hello I want to use this opportunity to advertise our credit offer for those who need urgent financial help. As a credit counselor, we are ready to finance investment projects in the form of " Soft Loans " We provide loans to both private and corporate entities with a very low interest rate of 3% per annum. Whatever your circumstances, self employed, retired, have a poor credit rating, we could help. If you are interested, please contact us today for more information. Contact us at: asdaservices24@gmail.com Thank you.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg