Министерството на финансите на САЩ предупреди Raiffeisen Bank International, че достъпът ѝ до финансовата система на страната може да бъде ограничен заради сделките ѝ в Русия, съобщи Reuters, позовавайки се на източник от ведомството, запознат с комуникацията между него и банката.

На 6 май заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо е изпратил писмо до финансовата институция, в което е изразил загриженост за експанзията ѝ в Русия, както и за сделка на стойност 1,5 млрд. долара със санкциониран руски магнат, която тя впоследствие е прекратила.

Въпреки че сделката, свързана с Олег Дерипаска, е била прекратена от Raiffeisen дни след пристигането на писмото, източникът на информационната агенция посочва, че опасенията на американското министерство на финансите относно бизнеса на банката в Русия остават.

Предупреждението е най-сериозното досега към най-голямата западна банка в Русия и следва месеци на натиск от страна на Вашингтон, който проучва бизнеса на австрийския кредитор в там от повече от година. То подчертава дълбокото разочарование на Вашингтон от австрийската банка въпреки неотдавнашното ѝ решение да се откаже от горепосочената сделка, изострила допълнително недоволството на Вашингтон. През март Reuters съобщи за силната опозиция на американските власти срещу сделката с Дерипаска, която Reiffeisen определи като средство за освобождаване на част от средствата ѝ, блокирани в Русия.

След тази новина акциите на кредитора спаднаха с 3% при откриването на търговията, което го превърна в най-губещия сред европейските банки.

Говорител на Reiffeisen коментира, че банката се е оттеглила от сделката и не е сключвала други подобни сделки. По думите му тя е "намалила значително" дейностите си в Русия и е предприела широки мерки за намаляване на рисковете от санкциите.

"Reiffeisen ще продължи да работи за деконсолидацията на руското си дъщерно дружество", посочва още говорителят пред Reuters.

В писмото си Адейемо, вторият по ранг служител на Министерството на финансите на САЩ, заявява, че разширяването на дейностите на банката ще противоречи на уверенията, които тя е дала, че се опитва да прекрати дейността си в Русия. Освен това той е предупредил, че действията на австрийкия кредитор увеличават риска Министерството на финансите на САЩ да предприеме действия за ограничаване на достъпа й до финансовата система на САЩ предвид опасенията, че поведението ѝ излага на риск националната сигурност на страната.

Засилване на натиска

Съединените щати са най-мощният финансов регулатор в света главно защото могат да прекъснат достъпа на дадена банка до долара, който е крайъгълен камък на международните финанси. Загубата на достъп до американската валута би довел до дълбока криза за всяка банка, независимо от нейния размер. В писмото си Адейемо се позовава и на заповедта на президента на САЩ Джо Байдън, с която се разрешават вторични санкции на САЩ срещу чуждестранни финансови институции, които извършват значителни трансакции с участието на руската военно-промишлена база.

Предупреждението засилва натиска върху Reiffaisen - важен финансов мост за руските физически лица и компании към Запада, който им дава достъп до евро и долари. Виена продължава да бъде център за парични средства от Русия и нейните бивши съветски съседи, а Австрия поддържа тесни връзки с Москва чрез важни газопроводи и финансови канали.

След като беше подложена на натиск от международните регулаторни органи, австрийската банка обяви, че възнамерява да отдели руския си бизнес, който осигурява разплащателна линия на стотици компании там. Но две години след началото на войната малко неща са се променили.

Руските власти са дали ясно да се разбере на банката, която има около 2600 корпоративни клиенти, 4 млн. местни притежатели на сметки и 10 000 служители, че желаят тя да остане, тъй като дава възможност за международни плащания. Въпреки че италианската UniCredit също има бизнес в Русия и също не желае да напусне, Raiffeisen е много по-голяма и се превърна в тест за решимостта на Запада да прекрати връзките си с Русия.