Филип Морис: Нужен е диалог за намаляване на вредата от тютюна

2060
Филип Морис: Нужен е диалог за намаляване на вредата от тютюна

Джордж Маргонис е генерален мениджър на "Филип Морис България" от 2016 г. Той има близо 17 години опит във Philip Morris International. Кариерата му в компанията започва в отдел "Продажби" в "Папастратос" - гръцкия филиал на концерна.

По това време той заема различни позиции в отдел „Продажби, промоционални активности и управление на бранда“. През 2009 г. се мести в централата на компанията в Лозана, Швейцария, където заема позицията регионален мениджър "Стратегии за продажбите" за региона на Европейския съюз.

През 2014 г. е назначен като директор "Продажби и дистрибуция" за Гърция, Кипър и Малта. Маргонис е завършил маркетинг и мениджмънт в Технологичния образователен институт  (Technological Educational Institute) в Атина. Има магистърска степен по бизнес администрация от университета „Кингстън“ (Kingston) във Великобритания.

Вижте какво каза той за Profit.bg: 

Филип Морис Интернешънъл присъства на Световния икономически форум в Давос за първи път. Защо бяхте там?

Както знаете, Световният икономически форум се провежда в Давос от 35 години и събира лидери от политиката, бизнеса и обществото, като целта е да се формулират световните, регионални и бизнес приоритети. Един от водещите принципи на форума е, че диалогът е от ключово значение и този диалог трябва да се води между множество заинтересовани страни.

Точно това търсехме в Давос. Ние вярваме, че тютюневата индустрия, и по-специално нашата компания, може, чрез иновации и открит диалог, да окаже полезно и положително въздействие за решаването на проблемите, свързани с пушенето и общественото здраве. Днес в света има над 1 милиард пушачи.

Най-добрият избор за тях е да спрат да употребяват тютюн и никотин. Но факт е, че повечето от тях ще продължат да пушат. Предлагането на разработените и научно доказани от нас алтернативи на цигарите за тези пушачи се пренебрегва или среща съпротива. Спешно се нуждаем от открит диалог. Не е разумно хората да бъдат на практика осъдени да пушат единствено цигари, които, както знаем, са вредни, когато има научно доказани по-малко вредни алтернативи.

Вашият главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос публикува отворено писмо до международната общност в Давос. Какво е основното ви послание към правителствата и неправителствените организации по света?

Най-важното послание на Андре в отвореното писмо е призивът за диалог и сътрудничество. Филип Морис Интернешънъл призовава за нов подход в решаването на световните здравни проблеми. Това е подходът на съвместната работа.

Трябва да сме честни за това кое е наистина важно: пушачите да получат помощ или индустрията да продължи да бъде мразена
? Можете ли да си представите на какви критики ще бъде подложена Филип Морис, ако след години се окаже, че ние сме можели да предложим по-добри варианти на пушачите, но сме ги оставили в лабораториите?

Затова се обръщаме с призив за съвместни действия. Търсим готовност от страна на правителствата, регулаторните органи, неправителствените организации и хората да се запознаят с нашата научна програма и с научните доказателства относно алтернативните продукти. Искаме те да бъдат отворени за нови идеи, диалог и промяна.

Говорите за по-добро обществено здраве. Каква е вашата роля в този процес?

Не говорим само за обществено здраве, но наистина сме убедени, че трябва да сме част от този процес. Тъй като предизвикателствата в областта на общественото здраве са наистина сложни, те изискват сътрудничество. Корпорациите се стремят да създават продукти, които отговарят на потребностите на потребителите и които потребителите да използват.

Макар че хората са наясно, че някои навици и поведение са вредни за здравето, те може да не се откажат от тях. И тук идва подходът, за който говорим и който е залегнал в нашата визия за свят без дим. Този подход цели да допълни основните стълбове на политиката за контрол на тютюна, свързани с превенцията и отказа от пушене.

Подходът се нарича намаляване на вредата и е част от публичните политики за обществено здраве от години. Предпазните колани в колите, каските за мотористи, ваксините или кондомите са само малка част от примерите за подхода на намаляване на вредата
. Защо не приемем, че 1 милиард мъже и жени по света имат нужда от по-добро решение и не си сътрудничим, за да осигурим това решение и да убедим хората да го приемат?

Както доказва примерът с електрическите коли, само когато големите компании предложат търговски решения, потребителите наистина избират да преминат на по-добри продукти. ФМИ е поел твърд ангажимент за разработване на по-малко вредни алтернативи на цигарите и за съвместна работа с правителствата с цел намиране на решения на сериозните проблеми на общественото здраве

В България IQOS става все по-популярен, но как се приема продуктът в световен мащаб?

Както знаете, IQOS е устройство, което нагрява тютюна, вместо да го гори. Продуктът излезе за първи път на пазара през 2014 г. в Япония. Сега той се предлага на 43 пазари по света. В момента над 6 милиона пушачи в света са преминали на IQOS и тези продукти имат дял от 823 милиона долара, или 11% от приходите на ФМИ за третото тримесечие на 2018 г.

Тази година представихме обновена версия на
IQOS. Това е IQOS 3 и новото устройство IQOS 3 Multi. В днешния свят продуктите трябва да се обновяват постоянно на база обратната връзка и мненията на потребителите, и ние направихме точно това. Основната цел, разбира се, е да убедим повече хора по света да се откажат от цигарите и предлагаме по-добра алтернатива за тези, които искат да продължат да пушат.

Какво показват последните резултати относно рисковия профил на продукта? Нагряването по-добро решение ли от пушенето?

Съвкупността от научни доказателства, включващи клинични данни на ФМИ, резултати за химичния състав на аерозола и неклинични данни, показва, че пълното преминаване на IQOS, макар че не е без риск, представлява по-малък риск от вреда в сравнение с продължителното пушене.

Вече е налице широк консенсус в научните среди, който се споделя от водещи здравни организации, че основната причина за вредата от пушенето са вредните химикали в дима, а повечето от тях се образуват в процеса на горене.

Бездимните продукти, като тютюневите изделия с нагряване, не образуват повечето от тези вещества и следователно имат несъмнен потенциал да бъдат по-малко вредни варианти за пушачите, които не се отказват от пушенето.

Ние провеждаме обстойни и прецизни проучвания, за да докажем, че преминаването на бездимни изделия води до значително намаление на риска от развитие на заболявания, свързани с пушенето в сравнение с цигарите. В нашите изследвания се прилагат признати практики от фармацевтичната индустрия и те отговорят на насоките за тютюневи изделия с модифициран риск на Агенцията по храни и лекарства на САЩ.

Те обхващат лабораторни анализи, клинични проучвания с пълнолетни пушачи и проучвания за изследване на потенциалните ползи от продукта за общественото здраве, в т.ч. как пушачите възприемат риска от продукта и как ползват продукта в реални условия. Изследваме и реалната употреба на продукта след пускането му на пазара.


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас