Повече от 2 години без IPO в България

2316
Повече от 2 години без IPO в България

25 месеца изминаха от последното първично публично предлагане в България, сочи справка на Profit.bg.

До настоящият момент в страната са проведени 24 листвания чрез увеличение на капитала и набиране на свежи средства. Общо компаниите са набрали 460.8 млн. лв. в периода от 2004 до 2009 г.

Историята:

Началото се поставя през 2004 г. с листванията на Инвестор.бг и Интерлоджик – имоти, като първите техни сделки са осъществени на 4 и 11 октомври 2004 г.

Година по-късно примерът им следват нови три компании – САФ Магелан, УебМедия Груп и Интерлоджик – лизинг.

За 2006 г. са листвани нови 4 компании – Адванс Екуити Холдинг, София Комерс – Заложни къщи, както и два от сините чипове на борсата – Монбат и Химимпорт.

Бумът на IPO-та у нас е през 2007 г., когато инвеститорите се радват на общо 11 публични предлагания, сред които Билборд, Агрия груп Холдинг, Енемона, ЦБА Асет Мениджмънт, Трейс Груп Холд, Девин, Специализирани бизнес системи, Бианор, Каолин и три банки – Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка.

Въпреки обявените намерения от още поне 50-60 дружества, залезът на родните IPO-та идва през 2008 г (едва 3 листвания) и 2009 г., когато Орфей клуб Уелнес набира 3858 лв.

Набраните суми:

Общо 24-те публични предлагания са набрали 460.8 млн. лв., или средно по 19.2 млн. лв. Най-големите листвания до момента са на Първа инвестиционна банка (107 млн. лв.), Каолин (61.8 млн. лв.), Корпоративна търговска банка и Химимпорт, съответно по 58.5 и 44.3 млн. лв.

Четирите компании успяха да наберат над 271 млн. лв., или близо 59% от набрания ресурс през борсата.

Какво предстои:

Началото за новата порция листвания ще бъдат продажбата на миноритарните пакети на ЕВН и ЧЕЗ. Припомняме, че Булброкърс спечели конкурса за инвестиционен посредник за продажбата на 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и 33% от капитала на ЕВН България Електроснабдяване АД.

ПФБК пък посредничи за продажбата чрез публично предлагане на 33% от капитала на “Е. ОН България Продажби” АД, Варна и 33% от капитала на “Е. ОН България Мрежи” АД, Варна.

Продажбата на 33% от поделенията на CEZ у нас - ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД пък ще се осъществи през Централна кооперативна банка.

До седмици се очаква и листването на интернет портала dir.bg.

2012 година:

По информация на Profit.bg от водещи посредници на финалната права за нови листвания са още няколко компании, но те логично помолиха за търпение и неразгласяване на информацията. Едно е ясно – компаниите наблюдават пазара и ще се задействат листванията си веднага щом инвеститорите се завърнат на борсата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jacalyn
# 0
04:12 | 20 December 2011
Begun, the great internet educatoin has.
Dreamtaker
# 1
17:12 | 6 December 2011
Няма 'Компании' - няма и IPO- та !!!
Dreamtaker
# 2
16:12 | 6 December 2011
Няма 'Компании' - няма и IPO- та !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg