Как търговските войни "изтриха" 1.7 трилиона долара?

1534
Как търговските войни

© Pixabay

Как 1.7 трилиона долара могат да изчезнат?

Оказва се, че един от начините е с обявяването на глобална търговска война, показва анализ на Федералния резерв на Ню Йорк, цитиран от Marketwatch.

Въпреки твърденията на Белия дом, че търговският конфликт с Китай е от полза за американците, статистиката показва, че те, всъщност, са платили доста сериозна цена до този момент.

Размяната на удари между Вашингтон и Пекин, довела до повишаване на митническите тарифи върху големи групи от стоки, е изтрила 1.7 трилиона долара от пазарната капитализация на американските публични компании.


Търговската война, която започна преди две години, води до финансови загуби по няколко причини, сред които са неефективното ценообразуване в резултат на по-високите мита, прекъсване на част от веригите за доставки и трудната адаптация на компаниите.

Но в случая с финансовите пазари, негативните резултати са предизвикани най-вече от настроенията на инвеститорите.

Авторите на анализа на Федералния резерв на Ню Йорк са изследвали непосредствените ефекти от изявленията на политическите лидери, свързани с налагане на нови търговски ограничения върху капиталовите пазари.

Оказва се, че в повечето случаи те са предизвиквали резки разпродажби, което води и до свиване на възвръщаемостта и инвестициите.

Средният спад на цените на акциите в изследваната извадка от 3000 компании е с 6 процентни пункта. Общата пазарна капитализация на тези дружества е около 28 трилиона долара, което означава, че политическите изявления, свързани с търговската война, са изтрили около 1.7 трилиона долара.

Тази сума се равнява на брутния вътрешен продукт на държави, като Русия, Канада и Южна Корея.

САЩ vs. Китай: Хронологията на една търговска войнаОт 1 септември Вашингтон и Пекин си размениха нова порция търговски

Икономистите са изненадани от някои изводи, посочени в доклада. Единият от тях е, че независимо от къде идва заявката за въвеждане на нови търговски бариери - САЩ, Китай или дори трета държава, обявила намеренията си за вдигане на митата, най-големите потерпевши, от гледна точка на пазарната оценка, винаги са американските публични компании.

Като не става въпрос само за фирми, които в една или друга степен са зависими от стокообмена между САЩ и Китай. Инвестициите в сектори, които останаха извън обсега на търговските спорове, също намаляват, показва проучването на Фед.

Другият изненадващ факт е свързан със сравнително високата продължителност на нанесените щети.

"Понижението в цените на акциите, предизвикано от изявленията на политическите лидери за търговската война, продължава да оказва влияние върху корпоративните инвестиции четири тримесечия по-късно. През 2019 г. ефектите от вдигането на митата се усетиха най-вече от компаниите, които правят бизнес в Китай. През 2020 г. обаче те вече засягат възвръщаемостта на почти всички компании, независимо от техните връзки с китайската икономика", посочват експертите от Федералния резерв на Ню Йорк.

Дори и в случаите, когато ударите са предприети от Китай, те се отразяват на инвестициите на американските компании и инвестициите, които те имат на китайските капиталови пазари.

Никой не е очаквал, че новата вълна на протекционизъм и размяната на търговски удари между двете най-големи световни икономики ще бъдат евтини. Но засега се оказва, че сметката се плаща основно от американския бизнес, пише още Marketwatch.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg