Какво стои зад успехите на българските олимпийци по природни науки?

630
Какво стои зад успехите на българските олимпийци по природни науки?

© Pixabay

Националните отбори по природни науки са донесли на България общо над 1000 медала, като само през 2020 г. са спечелили 53 медала в 11 балкански, европейски и международни олимпиади.

В тяхна подкрепа през октомври стартира благотворителната инициатива на Vivacom Операция „Жълти стотинки“.

И тази година събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания.

"Първата подобна ученическа олимпиада е организирана през 1959 г., като тогава единствената съзтезателна дисциплина е математиката. България взима участие още в следващата през 1960 г. По онова време олимпиадите по природни науки са опит за сплотяване на държавите от Варшавския договор, но по-късно към движението се присъединяват и други държави", разказа за Profit.bg Рада Бонева от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.


Олимпиадата по математика остава най-голямата до ден днешен, но българските състезатели се представят успешно и в други дисциплини. В олимпиадите по информатика страната ни се намира в Топ 5. Първото състезание в тази дисциплина е организирано през 1989 г. в Правец. За последно страната ни е била домакин на олимпиада по информатика през 2009 г. в Пловдив.

В ранглистата на 100-те най-успешни състезатели на всички времена има общо 7 българи. От 1959 г. до 2020 г. националите са донесли на България общо 1018 медала - 186 златни, 365 сребърни и 467 бронзови.

"Олимпиадите в сферата на природните науки са точно толкова престижни, колкото и тези в спорта. Те включват около 16 състезания, които се провеждат всяка година. За участие в националните отбори се избират ученици между 7 и 12 клас, като нашата работа в сдружението е да осигурим финансиране, с което да се осигури подготовката им. В отборите всяка година участват около 50-60 човека, а ако добавим и разширените отбори, участниците са над 100", казва още Бонева.

По думите ѝ много от състезателите, участвали в олимпиадите в миналото, се включват в организацията и помагат на младите олимпийци по различни начини.

"Във всички науки имаме с какво да се гордеем, и това, че на повечето състезания се намираме непосредствено след държави, като Русия, Китай и САЩ, говори много за нивото на нашите олимпийци. В следващите седмици ни предстои да направим равносметка на постигнатото през 2021 г. Миналата година имаме 53 медала, а тази година ще имаме повече, тъй като много от състезанията през 2020 г. не се състояха заради пандемията", казва Рада Бонева.

Кампанията на Vivacom Операция „Жълти стотинки“ ще се проведе между октомври 2021 г. и януари 2022 г. в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на кампанията, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите.

Другите начини за дарение са чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Моньо
# 0
13:11 | 29 November 2021
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg