На какво заложи Уорън Бъфет през 2016 г.

4476
На какво заложи Уорън Бъфет през 2016 г.

Да, Уорън Бъфет подкрепяше Хилари Клинтън в президенстската кампания в САЩ, но милиардерът инвеститор увеличи значително състоянието си след нейната загуба от Доналд Тръмп през ноември.

Богатството на Бъфет е нараснало с 12 млрд. долара през 2016 г., което го прави най-добре представилият се милиардер, както според данни на Bloomberg, така и според сп. Forbes.

Състоянието му се е увеличило с 19%, до 74.1 млрд. долара, според Bloomberg, и с 20%, до 74.2 млрд. долара, според Forbes. Именно ръстът в последните два месеца успя да изкачи Бъфет до втората позиция сред най-богатите хора в света, като преди него остава единствено Бил Гейтс.

На какво заложи Бъфет и неговата Berkshire Hathaway Holdings Inc. през 2016 г. Вижте какво пишат от Marketwatch:


Без страх от летене

Бъфет изненада мнозина през ноември, след като обяви, че Berkshire е придобила дял в четири щатски авиокомпании по време на третото тримесечие на 2016 г. - сектор, който той избягваше от 1989 г. насам.

Покупките на инвеститора включваха дялове в United Continental Holdings Inc., Delta Air Lines Inc., American Airlines Group Inc, както и Southwest Airlines Co., където сделките са сключени след 30 септември.

В последните три месеца на 2016 г. секторът бе един от най-добре представилите се на щатската борса. Акциите на American Airlines поскъпнаха с 34%, Southwest Airlines добави 32 на сто, докато Delta отчете ръст от 27%. Най-добре обаче се представиха United Continental, повишили пазарната си оценка с 46 на сто.

Финансовите залози

След 9 ноември книжата на публичните банки се повишиха сериозно. Бъфет притежава 36% от Wells Fargo & Co., което го прави най-големият акционер.

Въпреки скандала, избухнал през септември, когато стана ясно, че банката е откривала сметки без знанието на клиентите си и е предлагала допълнителни услуги, Бъфет реши да не продава дела си. От банката бяха освободени 5300 служители, а главният изпълнителен директор напусна поста си.

Скандалът се отрази негативно и на Бъфет, който загуби около 6 млрд. долара само за два дни. Впоследствие дойдоха три доста добри месеци, които успяха да изтрият загубите. Книжата на Wells Fargo се повишиха с 23% в последното тримесечие.

Бъфет притежава и 2.8% дял от Goldman Sachs & Co., където бе наблюдаван ръст от 49% в последните три месеца, след очакванията, че при идването на власт на Доналд Тръмп  регулациите в сектора ще бъдат облекчени.

Сред останалите финансови компании в портфолиото на Berkshire са M&T Bank Corp., добавила 36% в последното тримесечие, както и U.S. Bancorp USB и American Express, отчели ръст от 22 и 16% за периода от 1 октомври до днес.

Медии и храни

През 2014 г. Бъфет закупува дял в Charter Communications, който през 2016 г. му се отплати доста добре. Акцията е добавила 44 на сто за годината, след като получи няколко Buy рейтинга от водещи анализатори, а освен това се очаква в следващите години компанията да изкупи обратно до 35% от акциите си.

Любимата газирана напитка на Бъфет Coca Cola бе сред губещите му залози през 2016 г., след като поевтиня с 3.4%, докато Kraft Heinz Co. поскъпна с 21 на сто.

Apple

Бъфет избягваше и технологичните компании. През август обаче стана ясно, че Berkshire е започнал да закупува акции от Apple още от месец май, а делът е сериозно увеличен през юни. Днес инвестицията се оценява на около 1.8 млрд. долара, което е малко, в сравнение с останалите големи в портфейла на милиардера.

Защо всички продават, а Бъфет купува Apple Преди много време Бенджамин Грахам ме научи, че цената е това, което плащаш, а стойността е това, което получаваш, споделя той


Например вложението в Wells Fargo се оценява на 26.8 млрд. долара, а дяловете му в Coca Cola и IBM на съответно 16.6 и 13.6 млрд. долара. Имайки предвид, че кешът на Berkshire днес възлиза на повече от 85 млрд. долара, няма да е изненада, ако Бъфет увеличи дела си в Apple през 2017 г.

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg