Най-скъпите държави в света за чуждестранни работници

886
Най-скъпите държави в света за чуждестранни работници

© Unsplash.com

Япония изпревари Великобритания като най-скъпата държава за изпращането на служители в чужбина, показват резултатите от ново проучване.

Средният пакет на чуждестранните служители в Япония струва на работодателите 405 685 долара – повече от всеки друг международен хъб, сочи проучването MyExpatriate Market Pay на ECA International.

Проучването, което взема предвид заплащането в брой, социално-осигурителните пакети и данъците, показва увеличение на цялостните разходи за чуждестранни служители на средни ръководни позиции в Япония. Това се случва в период, в който в други части на света се отчита спад в разходите за жилища и други социални придобивки заради пандемията.


Великобритания отстъпва от първото място и е втората най-скъпа локация за изпращане на служители в чужбина през 2020 г. Следващите места в класацията се заемат от Индия, Китай и Хонконг.

Челната десетка пък се оформя от Франция, САЩ, Швейцария, Аржентина и Тайван.

Ръстът на разходите в Япония се дължи основно на валутни колебания, като японската йена остава относително стабилна спрямо щатския долар през миналата година, казва пред CNBC регионалният директор на ECA International Лий Куейн.

“В други части на пакета по заплащането и социално осигурителните разходи също има известна инфлация,” допълва той. “Например, за разлика много други локации в Азия, жилищните разходи нарастват умерено в Токио през 2020 г., в сравнение с 2019 г. Това е допринесло за по-големите цялостни разходи.”

Държавите, в които чуждестранните служители са най-щастливиПандемията от коронавируса засегна начина на живота на хората навсякъде по света, но в зависимост от това къде живеят и от реакцията на местните власти, изживяванията на хората се различаваха значително

Годишното проучване има за цел да подпомогне компании, които искат да преместят служители, като сравняват пакетите им с пазара. Освен парично заплащане под формата на заплата, много работодатели компенсират служителите с покриването на жилищни разходи, училищни такси и транспортни разходи.

Тази година цялостните разходи за наемането на чуждестранни служители намаляват, тъй като пандемията и наложените ограничения за пътуване са намалили търсенето, а оттам и разходите за жилище и други.

На много места заплащането на чуждестранните служители пък е намаляло, в сравнение с нивата от 2019 г. Хонконг е едно от малкото места, където заплащането на чуждестранните служители нараства.

“Цената на наемането на чуждестранен служител в Хонконг е била по-ниска през 2020 г. в сравнение с предходните години, но това е индикация за една много по-мащабна глобална тенденция,” казва Куейн.

“Заплатите на чуждестранните служители в Хонконг нарастват с по-малко от 1%, докато в същото време работодателите се облагодетелстват от по-ниски разходи за жилища и намаляване на предоставяната финансова подкрепа в това отношение, в сравнение с предходната година.”

Тайван, Канада и Мароко се присъединяват към Топ 20 на класацията през 2020 г. с увеличението на цялостните разходите за пакетите на чуждестранните служители.

“Разходите за наемането на служител на средно ръководно ниво в Тайван са се увеличили с 10 733 долара през миналата година,” казва Куейн, отбелязвайки, че силната реакция на острова срещу COVID-19 и повишила цените на имотите. “

В резултат на това Тайван изпреварва държави, като Южна Корея и Австралия, в класацията и вече е 10-ата най-скъпа локация в света за наемането на чуждестранни служители.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg