Глоба от 119 млн. лв. може да бъде наложена на Брикел

906
Глоба от 119 млн. лв. може да бъде наложена на Брикел

Санкция от 119 млн. лв. ще бъде наложена на ТЕЦ "Брикел" - Гълъбово, ако не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лв., коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Мярката се налага, заради работата на "Брикел" над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година, и изразходваните в повече емисии. Работата на топлоцентралата продължи през зимния сезон, заради липсата на алтернатива за отопление на училищата, социалните и здравните заведения в Гълъбово.

Няма никакво основание да не бъдат спрени двата работещи котела на "Брикел" до края на април, както заради действащата в страната нормативна уредба, така и заради наложената на страната наказателна процедура и отговорностите, които имаме като членове на Европейския съюз, каза Манева. Тя припомни, че има решение на Министерския съвет, според което "Брикел" трябва да спре окончателно работата си до края на този месец.

Нищо от изискванията, които трябваше да изпълни собственикът, не е направено към момента, добави тя. Условията, които собственикът трябваше да изпълни, за да предотврати окончателното спиране на ТЕЦ "Брикел" в края на този месец, са три, посочи заместник-министърът.

Първото от тях е да има комплексно разрешително за работата на централата, тъй като в момента тя работи без необходимия документ, отбеляза Манева. По думите й собственикът е подал заявление в МОСВ през миналия месец и съгласно графика комплексно разрешително може да му бъде издадено в края на август.

Второто изискване е наличието на ефективно работеща инсталация за очистване на серните газове, каквато по думите на Манева, все още няма.

Третото изискване е купуването на квоти за 18 млн. лв., които да се върнат на националния регистър. Когато се спазят тези три условия, котлите ще могат да бъдат пуснати отново в действие, обясни заместник-министърът.

По нейна информация кметът на Гълъбово не е предприел нищо до момента, за да осигури алтернативно отопление на Гълъбово за следващия сезон, въпреки предложението на Министерския съвет за отпускане на необходимите средства и задължението, което му е вменено. Предполагам, че кметът има надежда нещата да се развият добре за "Брикел", каза още Манева.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg